İSTANBUL’UN EKOLOJİK YAPISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu makalede, İstanbul‟un ekolojik yapısını genel hatlarıyla ve daha çok resmî kaynaklara dayanarak belirtmeye çalıştık. İstanbul‟un bu ekolojik yapısının sonucu olarak ortaya çıkan ve tarih boyunca İstanbul‟un birer simgesi haline gelen erguvan ağacından ve çiçeklerinden bahsettik. Bazı istisna devirler hariç idarî, ticarî, siyasî ve kültürel başşehir olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmeyen İstanbul için tarım hiçbir dönemde önemli olmamış, İstanbullular gıda ihtiyaçlarını daha çok dışarıdan karşılamışlardır. İstanbullular için öncelik erguvan ağacı gibi görselliği öne çıkan ağaçlar ile lale gibi çiçekler olmuştur. Günümüzde İstanbul‟un bu sembollerinin tekrar hatırlanması ve yaşatılması için resmî kurumlar tarafından yapılan çalışmalar ve projeler, hem kültürel hem de ekonomik hayatımız için önemli olmakla birlikte, tarihî olarak sorumluluklarımız arasındadır.

___

  • İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. Bitkisel Üretim İstatistikleri. 2009.http://www.istanbultarim.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&i d=839&Itemid=476 (14 Ekim 2011)
  • İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. İstanbul İli Tanıtımı. http://www.istanbultarim.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=84 0&Itemid=474 (14 Ekim 2011)