DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE MALİYETİNİN ARAŞTIRILMASI

Günümüzde çetin rekabet şartlarında mücadelelerine devam etmek isteyen işletmelere ciddi mali yük getiren personel devamsızlığı artık incelenmesi ve çözülmesi gereken çok önemli bir konu haline gelmiştir. Bu amaçla çalışmada, Türkiye’de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir otomobil üreticisi olan firma mavi yaka çalışanlarının devamsızlıkları analiz edilmiştir. Bu analizlerde, devamsızlıkları demografik faktörlerin, işte kalış sürelerinin ve çalıştıkları departmanların etkileyip etkilemediği belirlenmeye çalışılmış ve devamsızlığın firma üzerine mali açıdan ne kadar bir yük getirdiği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya firmanın 479 mavi yaka çalışanı dahil edilmiştir. Çalışmada öne sürülen hipotezleri test etmek amacıyla iki farklı regresyon modeli oluşturulmuştur. Bu iki farklı regresyon modelinde sadece ikinci regresyon modelinin tutarlı görülmüştür. Çalışma sonucunda, mavi yaka çalışanlarının işte kalış sürelerinin devamsızlıklarını olumsuz yönde etkilediği bulunmuş ve en önemlisi mavi yaka çalışanlarının devamsızlık maliyeti bir yıl için 76.000 TL olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Sundberg, L.L. (2003). The relationships between proactive coping skills and personal and organizational outcomes. (Doktoral dissertation, St. Ambrose University, 2003).
  • Trevor, C. O. & Wazeter, D. L. (2006). A contingent view of reactions to objective pay conditions: Interdependence among pay structure characteristics and pay relative to internal and external referents. Journal of Applied Psychology, Vol.91(6), p:12601275.