GAP'ın Şanlıurfa İlinin Sosyo-Ekonomik Yapısında Meydana Getirdiği Değişme/Gelişmeler

Bu makalede, gerek ülkemizde ve gerekse uluslararası arenada çok konuşulan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve bu projenin Şanlıurfa ilinin sosyo-ekonomik yapısında meydana getirdiği değişme/gelişmeler irdelenmiştir. GAP öncesinde, Şanlıurfa ilinin sektörel yapısının oransal dağılımına bakıldığında, % 54,7 ile hizmet sektörü birinci sırada, % 41,8 ile tarım sektörü ikinci sırada ve % 3,4 ile de sanayi sektörü üçüncü sırada yer almaktaydı. GAP ile birlikte (1990) tarım sektörü (% 53,1) ikinci sıradan birinci sıraya, hizmet sektörü (% 35,3) birinci sıradan ikinci sıraya gelmiştir. Ancak, sektörler arasında gittikçe ağırlığı artan sanayi sektörü (% 11,4), sıralaması değişmeden, üçüncü sırada yerini korumuştur. Sonuçta, söz konusu projenin ilin sosyo-ekonomik yapısında, hedeflenen veya beklenen düzeyde olmasa da, ciddi değişme/gelişmeler meydana getirdiği ve getirmeye devam edeceği eğilimi ortaya çıkmaktadır.

Changes / Developments The Gap Brought Out In The Socio-Economical Structure Of Province Of Sanliurfa

In this study, the GAP (South-Eastern Anatolia Project) that is an issue of discussion both in Turkey and in the international arena and the changes and developments this project has brought out in the socio-economic structure of province of Sanliurfa is discussed. When the ratios of sectors before the GAP is analyzed, services sector came first with a ratio of 54.7% followed by agriculture (41.8%) and the industry was in the third place with a portion of 3.4%. As a consequence of the effects of the GAP, in 1990, agriculture had a ratio of 53.1%. Next was the services sector (35.5 %) from the first to the second rank. However, the industrial sector which had an important place among the sectors kept its rank with 11.4 %. In conclusion, it seems that this project has created and will create vital changes and developments in the socio-economic structure of the province despite not being at the level it is expected or targeted.

___

  • BENEK, S., -(2003), “GAP Bölgesi’nde Tekstil Sanayinin Dağılışı ve Bölge Açısından Önemi” III. GAP ve Sanayi Kongresi, 18-19 Ekim 2003, Diyarbakır.
  • BENEK, S., (2006), “GAP Bölgesinin Türkiye’de Bölgeler Arası Gelişme Bakımından Analizi”, IV. Ulusal Coğrafya Sempozyumu , 25-26 Mayıs 2006, Ankara. Birinci Coğrafya Kongresi, (1941), Raporlar, Müzakereler, Kararlar, İstanbul.
  • DİE, (1997), İmalat Sanayinde Küçük ve Orta Ölçekli İşyerleri: Sorunlar, Çözümler, Öneriler, Ankara.
  • DPT, (2003), Ön Ulusal Kalkınma Planı (2004-2006), Ankara
  • GAP-BKİ, (1994), GAP Sulama Sistemlerinin İşletme Bakım ve Yönetim Projesi (Sosyo-ekonomik Çalışmalar), Ankara.
  • GAP-BKİ, (1994), GAP Bölgesi Nüfus Hareketleri Araştırması (Özet), Ankara.
  • GAP-BKİ, (1997), Sanayileşme Stratejisi, Ankara.
  • GAP-BKİ, (1999), 1998 Yılı Faaliyet Raporu, Ankara.
  • GAP-BKİ, (1999), Güneydoğu Anadolu Projesi ve Sanayi, Ankara.
  • KARADAĞ, A., (1999), “Türkiye’nin Kalkınmasında Bir Güç Kaynağı: Nüfus”, Ege Coğrafya Dergisi, Sayı: 9, E.Ü. Edebiyat Fak. Yayını, İzmir.
  • KARLI, B., (2004), GAP Bölgesinde Üniversite ile Tarıma Dayalı Sanayi İşletmeleri Arasındaki İşbirliği ve İlişki Düzeyinin Belirlenmesi ve Geliştirilmesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yayını, Şanlıurfa.
  • MUTLUER, M., (1995), Gelişimi, Yapısı ve Sorunlarıyla Denizli Sanayi, Denizli Sanayi Odası Yayınları, Ege Üniv. Basımevi, İzmir. Şanlıurfa İl Planlama ve Koordinatörlük Müdürlüğü (2003), İl Gelişim Planı (Yayınlanmamış), Şanlıurfa.
  • ÖZGÜR, M., (1998), Türkiye Nüfus Coğrafyası, GMC Basın-Yayın Ltd. Şti., Ankara.
  • Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü, (2005), Brifing Dosyası, Şanlıurfa. http://www.gap.gov.tr/Turkish/Frames/fr2.html, son erişim tarihi,09.02.06.