Okul Müdürlerinin Yeterliklerinin Eğitim Öğretim Sürecine Etkisi

Bu çalışma, okul müdürlerinin yeterliklerinin eğitim öğretim sürecine etkisiniincelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda araştırmada okul müdürü yeterliklerinineğitim öğretim süreci üzerinde etkili olup olmadığı saptanmış; ayrıca hangiyeterliklerin süreç üzerinde ne düzeyde etkili olduğu belirlenmiştir. Tanımlayıcıaraştırma modeliyle gerçekleştirilen araştırmada anket uygulamasındanyararlanılmıştır. Kullanılan ankette yer alan yönetici yeterlikleri ve performansgöstergelerine ilişkin ifadelerin uygunluğu için uzman görüşü alınmıştır. Araştırmadaokul müdürlerinin yeterlikleri kendilerine bağlı öğretmenler tarafındandeğerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemine Manisa il sınırları içerisinde faaliyetgöstermekte olan ilköğretim okullarından 30 tanesi dahil edilmiş ve her bir okulda en az10 öğretmen üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir (n=340). Anket uygulamasısonucu elde edilen sonuçlar ortalama ve standart sapma değerleri gibi betimselistatistiklerle belirtilerek; değerlerin öğretmenlerin çeşitli özelliklerine göre farklılıkgösterip göstermediği t testi ve ANOVA ile tespit edilmiştir. Okul yöneticilerininyeterliklerinin eğitim öğretim sürecinin etkinliği ile ilişkisi korelasyon tekniğikullanılarak belirlenmiştir. Yeterliklerin eğitim öğretim sürecinin etkinliğini belirlemekamacıyla çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada okul müdürlerininyeterlikleri 8 unsur boyutunda incelenmiş ve bu yeterliklerin eğitim sürecinin etkinliğiüzerindeki rolü belirlenmiştir. Araştırma sonuçları okul yöneticilerinin özellikle kaynakyönetimi, sürekli mesleki gelişim ve okulun değerler sistemi yeterliklerine sahip olmadüzeyinin eğitim öğretim sürecinin etkinliği üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğunuortaya koymaktadır. Bu üç yeterlik içerisinde göreceli olarak düşük değerlendirilenyeterlik sürekli mesleki gelişim olmuştur. Bu nedenle okul yöneticilerinin öğretmenlerinmesleki gelişimlerini sağlamaya yönelik faaliyetlere önem vermeleri yönünde teşvikedilmeleri ve bu yönde kendilerine daha fazla imkân sağlanması önerilir

Okul Müdürlerinin Yeterliklerinin Eğitim Öğretim Sürecine Etkisi

Keywords:

-,

___

  • BALCI, A. (2005) . Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler. Anı Yayıncılık, Ankara.
  • BAŞARAN, İ. E. (1996). Türkiye Eğitim Sistemi. Yargıcı Matbaası, Ankara.
  • BURSALIOĞLU, Z. (2000). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış. Pegem Yayıncılık, Ankara.
  • DOWİS S. L. (2005). A Study of Organizational Culture in Title One Schools in the Upstate Region of South Carolina, Clemson University Doctora Thesis.
  • DUFOUR, R. (1999). Help wanted: Principals who can lead professional learning communities. NASSP Bulletin; Quotation ( Notable quotes: Spotlight on principals. Leadership. 15313174, Jan/Feb2001, 30/3).
  • GÜÇLÜOL, K. (1985). Eğitim Yönetiminde Karar ve Örnek Olaylar. Kadıoğlu Matbaası, Ankara. MEB, http://tedp.meb.gov.tr/doc/Pubs/3EL/educational_leadership_attach_1_T.pdf İndirme Tarihi: 12.06.2010.
  • KARASAR, N. (2007) Bilimsel Araştırma Yöntemi. 20. Baskı. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • KURTULUŞ, K. (1996), Pazarlama Araştırmaları, İstanbul
  • RİVKİN, S.G., HANUSHEK, E.A. ve KAİN, J.F. (2005). Teachers, Schools, and Academic Achievement. Econometrica, 73, 2, 417-458.
  • ÖZDAMAR, K. (2002). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Cilt 1, 2.Baskı, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • VANDENBERGHE, R. (1995). Creative Management of a School. Journal of Educational Administration. Vol,33, No. 2.
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK H. (2005). Nicel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, Ankara.