Kültürlerarası Yetkinlik Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması

Bu çalışmada, Chao (2014) tarafından geliştirilen Kültürlerarası Yetkinlik Ölçeğinin (KYÖ) Türkçeye uyarlama çalışmasının yapılması, geçerlilik ve güvenirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Test- tekrar test güvenirliği için ölçek öncelikle vakıf ve devlet üniversitelerinde okumakta olan 74 öğrenciye pilot bir çalışma uygulanarak değerlendirilmiştir. Test-tekrar test güvenirlik katsayısı 0,916 bulunmuştur. İkincil olarak 382 öğrenciye uygulanarak güvenirlik katsayısı 0,906 bulunmuştur. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) sonucunda elde edilen uyum indeksleri kabul edilebilir sınırlar arasında yer almaktadır. Böylelikle dilimize uyarlanan 30 maddelik 5 boyutlu yapı istatistiksel olarak geçerlilik ve güvenilirlik bakımından doğrulanmıştır.

Adaptation of the Intercultural Competence Scale into Turkish

In this study, it was aimed to adapt the Intercultural Competence Scale (ICS) developed by Chao (2014) into Turkish and to examine its validity and reliability. For test-retest reliability, the scale was first evaluated by applying it to 74 students studying at foundation and state universities. The test-retest reliability coefficient was found to be 0.916. Secondarily, it was applied to 382 students and the reliability coefficient was found to be 0.906. The fit indices obtained as a result of Confirmatory Factor Analysis (CFA) are among acceptable fit indices. Thus, the 30-item 5-dimensional structure adapted to our language was statistically validated in terms of validity and reliability.

___

  • Büyüköztürk, Ş. (2018). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı, istatistik, araştırma deseni spss uygulamaları ve yorum (24.baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Byrne, B. M. (2011). Structural equation modeling with AMOS Basic concepts, applications, and programming. NY: Routledge.
  • Çapık, C. (2014). Geçerlik ve güvenirlik çalışmalarında doğrulayıcı faktör analizinin kullanımı. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 17(3), 196–205.
  • Chao, T.-C. (2014). The development and application of intercultural competence scale for university EFL learners. English Teaching and Learning, 38(4), 79–124.
  • Deardorff, D. K. (2015). A 21st Century Imperative: integrating intercultural competence in Tuning. Tuning Journal for Higher Education, 3(1), 137–147.
  • Goodwin, L. D. (1999). The role of factor analysis in the estimation of construct validity. Measurement in Physical Education and Exercise Science. Lawrence Erlbaum Associates Inc.
  • Hambleton, R. K., & Patsula, L. (1999). Increasing the validity of adapted tests: myths to be avoided and guidelines for ımproving test adaptation practices. Journal of Applied Testing Technology, 1(1), 1–13.
  • Kline, R. S. (2011). Principles and practice of structural equation modeling. NY: Guilford Press.
  • Orçan, F. (2018). Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi: ilk hangisi kullanılmalı? Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 9(4), 413–421.
  • Özdamar, K. (2013). Paket programlar ile istatistiksel veri analizi-1. Eskişehir: Nisan Kitapevi.
  • Sarı, E., & Özdil, T. (2021). Kültürlerarası yetkinliklerin çok uluslu şirketler için önemi ve kültürlerarası yetkin liderler, S. İpek & C. Kılıç (Ed.), Sosyal Bilimlerde Güncel Araştırmalar içinde (s.127–134). Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2001). Using multivariate statistics. Allyn and Bacon.
  • Thompson, B. (2008). Foundations of behavioral statistics: An insight-based approach. NY: Guilford Press.
  • Yaşlıoğlu, M. (2017). Sosyal bilimlerde faktör analizi ve geçerlilik: keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizlerinin kullanılması. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 2017, 74–85.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4796
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Adalet Algılarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

İbrahim ÇETİN, Ender KAZAK

Bağlılık Olarak Gönüllülük Yükümlülüğü Ölçeği ve Görev Olarak Gönüllülük Yükümlülüğü Ölçeği’nin Türk Kültürüne Uyarlanması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması

Pınar GÜZEL GÜRBÜZ, Melike ESENTAŞ DEVECİ, Batuhan ER, Özge YAVAŞ TEZ, Devrim ZERENGÖK

Örgüt Kültürü ve Örgütsel Demokrasinin Örgütsel Sessizlik Üzerindeki Etkisi

Metin IŞIK, Cüneyt TUTGAÇ, Barış GÜNDOĞDU

İngilizce Öğrenenlerin Dil Öğrenme Stratejileri ile Başarıları Arasındaki İlişki

Ali CEYLAN

Bir Halkla İlişkiler Aracı olarak Twitter: Dünya Sağlık Örgütü Paylaşımlarının İçerik Analizi ve Metin Madenciliği ile İncelenmesi

Beris ARTAN ÖZORAN

Şiir Herkesi Bağlar: “The Scholar Gipsy”deki Liminoid Stratejiler ve Metapoetik Dokunuşlar

Uğur Ergin KÜÇÜKBOYACI

Kültürlerarası Yetkinlik Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması

Esra SARI, Tuncer ÖZDİL

Uşak Eski Sanayi Alanında Kentsel Dönüşüm: İşyerlerinin Kullanım Düzeyine İlişkin Durum Çalışması

Mehmet Yasin ÜNALAN, Hakan ARSLAN

Covid-19 Salgınının İşverenler Üzerinde Etkileri ve İşverenlerin Kadın İstihdamına Yaklaşımları

Ümran ALTAY MORGÜL, Kumru UYAR

Bulanık Shannon Entropi Ağırlıklı Bulanik Topsis ve Bulanik Vikor Yöntemleri İle Finansal Performans Değerlendirmesi

Ökkeş YILMAZ, Emre YAKUT