Konumsal Veri Altyapı Politikaları ve Belediyeler

Son yıllarda konumsal verinin gittikçe artan önemi belediyeleri konumsal veri yönetim stratejileri geliştirme yönünde teşvik etmiş ve bazı belediyeler geliştirdikleri Kent Bilgi Sistemi uygulamalarıyla daha etkin hizmet sunma yolunu tercih etmişlerdir. Bununla birlikte kente yönelik hizmet sunan diğer kamu kurumlarının benzer verileri farklı biçimlerde üretmeleri ve kullanmaları sonucunda çok büyük zaman ve maliyet kayıpları ortaya çıkmakta ve bir kurumun ürettiği konumsal veriler diğer kurumlar tarafından kullanılamamaktadır. İşte bu noktada önem kazanan konumsal veri altyapısı, tüm kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve konumsal bilgiye ihtiyacı olan tüm kesimler arasında işbirliği sağlayarak tüm kesimlere ihtiyaç duydukları veri ve hizmetlere anlık erişim ve kullanım imkanı sağlayan bir politika olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla konumsal verilerin etkin bir biçimde üretilmesi ve standart hale getirilmesi ancak konumsal veri altyapı politikaları ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada belediyeler açısından büyük öneme sahip olan konumsal veri altyapı politikaları güncel gelişmelerin yanı sıra Avrupa Birliği süreci ve Türkiye'nin bilgi toplumu yolunda bir yol haritası niteliğinde olan Bilgi Toplumu Stratejisi bağlamında ele alınacaktır.

Konumsal Veri Altyapı Politikaları ve Belediyeler

Nowadays increasingly importance of spatial data induces municipalities to develop spatial data management strategies and some municipalities have prefered more effeicient service delivery way by Urban Information System applications, developed by them . However, similar data production in different ways by other public institution delivering services for urban causes loss of a lot of time and money and spatial data produced by an institution can’t be used by another institution.The spatial data infrastructure , important in that point, collaborates among all public institutions, local administrations, private sector, all sectors needing spatial data and we can face with this as politics enabling to use and access for the services and data needeb by all Bu çalışma 10. Kamu Yönetimi Forumunda sunulan “Konumsal Veri Altyapı Politikaları ve Belediyeler Açısından Önemi” isimli tebliğin değiştirilerek ele alınmış biçimidir. sectors online. Therefore, producing and standartizing spatial data efficiently is only possible by spatial data infrastructure politics. In this study, spatial data infrastructure politics having great importance for municipalities will be deal with as well as current developments in point of EU process and Information Society Strategies, in quality of roadmap for Turkey’s information society.

___

  • YDINOĞLU, Arif ve YOMRALIOĞLU, Tahsin (2007). "Coğrafi / Konumsal Veri Altyapısına ĠliĢkin Uluslararası GiriĢimler". Harita Dergisi, Sayı:137
  • BAKIRTAġ, T, ELEFANTE, D, MATARACI, O ve AKKÜÇÜK, U. (2005), "Ulusal Mekansal Veri Altyapı (UMVA) OluĢturulması ve Yönetimi".
  • TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı. Ankara, 28 Mart - 1 Nisan 2005
  • BANGER, Gürol. (2011), Kent Bilgi Sisteminin Esasları, Nobel Yayınevi, Ankara
  • CÖMERT, Çetin ve AKINCI, Halil. (2004) "Ulusal Konumsal Veri Altyapısı ve E-DönüĢüm Türkiye". http://www.harita.ktu.edu.tr/haritayedek/ccomert/publications/09_tbd_ebelediye _2004.pdf, (05.11.2012)
  • DAVIS, Clodoveu Augusto, Spatial Data Infrastructure, http://ebooks.narotama.ac.id/files/Encyclopedia%20of%20Information%20Scie nce%20and%20Technology%20(2nd%20Edition)/Spatial%20Data%20Infrastru ctures.pdf, (01.03.2013)
  • DPT. (2006), “Program Tanımlama Kılavuzu-Temmuz 2006”, http://www.bilgitoplumu.gov.tr/btstrateji/Program_Tanimlama_Dokum ani_Temmuz_2006_Nihai.pdf, (12.03.2008)
  • EC-EUROPEAN COMMISSION. (2008a), “Establishing an Infrastructure for Spatial Information in The Community", (21.01.2008)
  • EC-EUROPEAN COMMISSION. (2008b), “Why Inspire”, http://www.ec-gis.org/inspire/whyinspire.cfm, (22.01.2008)
  • ERKAN, Hüsnü. (2000), Bilgi Uygarlığı İçin Yeniden Yapılanma, Ġmge Yayınevi, Ankara
  • ERTÜRK, Hasan ve SAM, Neslihan. (2009), Kent Ekonomisi, Ekin Yayınevi, Bursa
  • KEYMAN, Fuat ve LORASDAĞI, Berrin. (2010), KentlerAnadolu'nun Dönüşümü, Türkiye'nin Geleceği, Doğan Kitap, Ġstanbul
  • NOGUERAS, Javier, ZARAZAGA, Javier ve MURO, Pedro (2005), Geographic Information Metadata for Spatial Data Infrastructure, Springer, Netherlands
  • ÖKMEN, Mustafa. (2003), Kent, Çevre ve Globalleşme, Alfa Kitabevi, Ġstanbul
  • YOMRALIOĞLU, Tahsin. (2002), Coğrafi Bilgi Sistemleri, Ġber Ofset, Trabzon