Bazı Enginar Çeşitlerinde Farklı Uygulamaların Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri

Enginar yetiştiriciliği Türkiye’de sahil bölgelerinde sonbahar yetiştiriciliği için Ağustos–Eylül ve yüksek bölgelerde bahar yetiştiriciliği için Nisan-Mayıs aylarında yapılmaktadır. Bu araştırma 2014-2015 yılları arasında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Kocayatak yerleşkesinde organik bazı gübrelerinin etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmada Sakız, Bayrampaşa, Erkenci Kıbrıs ve Geççi Kıbrıs enginar çeşitleri üzerinde NPK, Humik Asit, Çiftlik gübresi ve bunların interaksiyonlarının etkileri ortaya konmuştur. Dört enginar çeşidi üzerine uygulamaların etkilerine bakıldığında yaprak genişliği 15.5 cm, ana baş ağırlığı 618 gram, yan baş ağırlığı 551,31 gram, ana baş genişliği 123.5 mm ve baş sayısı 10,12 adet ile NPK+Humik asit uygulamasında öne çıkmışlardır. Bitki boyu 133,68 cm, yaprak uzunluğu 71.5 cm, ana baş uzunluğu 137 mm ile NPK+Çiftlik gübresi uygulamasında en yüksek değerlere ulaşmıştır. Enginar yetiştiriciliğinde bitki gelişimi açısından NPK+ humik asit ve NPK+Çiftlik gübresi uygulamaları bitkinin uzunluğu, yaprak gelişimi, sap uzunluğu, baş sayısı, ana ve yan baş ağırlıkları, baş uzunluğu ve genişliği bakımından ön plana çıkmaktadır.

Bazı Enginar Çeşitlerinde Farklı Uygulamaların Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri

Enginar yetiştiriciliği Türkiye’de sahil bölgelerinde sonbahar yetiştiriciliği için Ağustos– Eylül ve yüksek bölgelerde bahar yetiştiriciliği için Nisan-Mayıs aylarında yapılmaktadır. Bu araştırma 2014-2015 yılları arasında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Kocayatak yerleşkesinde organik bazı gübrelerinin etkilerini belirlemek için yapılmıştır.  Araştırmada Sakız, Bayrampaşa, Erkenci Kıbrıs ve Geççi Kıbrıs enginar çeşitleri üzerinde NPK, Humik Asit, Çiftlik gübresi ve bunların interaksiyonlarının etkileri ortaya konmuştur. Dört enginar çeşidi üzerine uygulamaların etkilerine bakıldığında yaprak genişliği 15.5 cm, ana baş ağırlığı 618 gram,  yan baş ağırlığı 551,31 gram, ana baş genişliği 123.5 mm ve baş sayısı 10,12 adet ile NPK+Humik asit uygulamasında öne çıkmışlardır. Bitki boyu 133,68 cm, yaprak uzunluğu 71.5 cm, ana baş uzunluğu 137 mm ile NPK+Çiftlik gübresi uygulamasında en yüksek değerlere ulaşmıştır.  Enginar yetiştiriciliğinde bitki gelişimi açısından NPK+humik asit ve NPK+Çiftlik gübresi uygulamaları bitkinin uzunluğu, yaprak gelişimi, sap uzunluğu, baş sayısı, ana ve yan baş ağırlıkları, baş uzunluğu ve genişliği bakımından ön plana çıkmaktadır.

___

  • Anonim (2017). KKTC Tarım Master Planı. S: 478-479.
  • Ercan, N.,Temirkaynak, M, (2015). Atık Mantar Kompostunun Enginarda Verim ve Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. 10. Tarım Sempozyumu 2-4 Eylül Tekirdağ.
  • Eser, B.,H.İlbi, A. Uğur, (2006). Enginar Yetiştiriciliği, Hasad Yayıncılık, ISBN:975-8377-45-5, İstanbul, 64.
  • FAO (2018). http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC Erişim Tarihi: 15 Mayıs 2019.
  • Namal, H., Eroğlu, S., Keskin, L., Türkmen, Ö., (2018). Enginarda (Cynarascolymus) farklı sıcaklık Rejimlerinin Fide kalitesi üzerine etkileri. Manas Journal of AgricultureVeterinaryand Life Sciences 33-39
  • Yılmaz, A (2015) . Sera Koşullarında yetiştirilen iki farklı enginar çeşidinde (Cynarascolymus L. cv. Bayrampaşa ve Starline F1) Su –Verim İlişkilerinin Belirlenmesi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi