Dijital Platformlar ve Belgesel Sinema

Belgesel sinema toplumsal belleği temsil etme yönü ile yaşama dair bir gerçeklik sunar. ‘Sinema’ olması yönüyle sinematografik açıdan kurmaca özelliklerini de barındırmasından kaynaklanan tartışmalar olsa da ‘toplumsal’ açıdan ele alındığında en önemli özelliği topluma, toplumsal olaylara, döneme ve dönemin insanına dair gerçek bir belge niteliği taşımasıdır. Bu bağlamda dijitalleşmenin getirisiyle ortaya çıkan izleme alışkanlıklarındaki dönüşüm, belgesel sinema algısına da yeni nitelikler kazandırmaktadır. Abonelikli isteğe bağlı izleme platformu olan (SVOD) dijital platformlar, izleyici politikaları doğrultusunda ürettikleri belgesel içerikleri ile kataloglarını zenginleştirerek belgesel izleyicilerini de kazanmak istemektedirler. Ancak bu platformlarda sayıca fazla olan belgesel içerikleri, belgesele toplumsal açıdan bakıldığında belgeselin ana amacı olan «toplumsal bellek» yönünü göz ardı etmekte ve izleyicilerin izleme alışkanlıklarının dönüşümünde köklü bir dönüşüme yol açmaktadır. Belgesel sinemanın dijital platformlardaki dönüşümünü ve bu dönüşümün ortaya çıkarabileceği sonuçları değerlendirmek için belgesel sinemanın gerçeklik ve toplumsal hafıza ile ilişkisini irdelemek gerekir.

___

  • Özdem, Ö. (2012), Dijital İletişim Çağında Belgesel Sinema: Gerçekliğin Yeniden İnşası, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Susam, Asuman (2015) Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Çöm, Şenol (2019) Belgesel Sinemada Sinematografi Ve Gerçekçilik İlişkisi Suha Arın Belgeselleri Örneği, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, 2019.
  • https://www.netflix.com/browse/genre/6839 Erişim tarihi: 13.06.22
  • https://www.cinerituel.com/gorsel-haz-ve-anlati-sinemasi-laura-mulvey/ Erişim tarihi: 03.06.22
  • https://noroblog.net/2018/04/20/bir-sinirbilim-belgeseli-take-your-pills/ Erişim tarihi: 17.05.22