Mifepriston ve misoprostol ile indüklenen abortusta ağrının ve kanamanın başlama zamanı ve abortusun oluşma süresi arasındaki ilişki

Bu çalışmanın amacı oral, düşük doz 200 mg Mifepristone ve oral 400 mcg Misoprostol ile tedavi edilen hastalarda ağrının tam olarak başlama zamanı, düşüğün meydana geldiği zamanı ve kanama miktarı hakkında bilgileri güncellemektir. Ekibimiz, 56.güne kadar olan gebeliklerde oral mifespriston'dan 48 saat sonra misoprostol alan hastalarda kramplar, düşük zamanı ve kanamanın başlangıç zamanını analiz etti. Hastaların semptom günlüklerinden bilgileri aldık ve semptom başlangıcını 3 kategoriye ayırdık: misoprostol kullanımından önce, misoprostol kullanımından 24 saat sonra, ve misoprostol kullanımından 48 saat sonra. 200 hastadan 175'inde %87,5 kramplar, gözlenen düşük ve kanama başlangıç zamanı ile ilgili bilgiler alınabildi, ancak 175 hastadan 30'u %17,1 embriyoyu tanıyamadıklarından çalışma dışı bırakıldılar. Bütün gruplarda, 6 hasta %4,13 gebelik materyalini gördü, sırasıyla 37 %25,5 ve 49 %33,7 hastanın misoprostol öncesi kanama ve kramp tarzında ağrısı oldu. Tedavi grupları arasında erken kramplar ve kanaması olan hastaların oranı anlamlı olarak yüksek bulundu ve bu durum mifepriston ile misoprostol arasındaki interval ile bağlantılı idi. Kramplar ve kanama misoprostol kullanımından 48 saat sonra belirgin olarak sırayla 8 %5,5 ve 10 %6,89 hastada azaldı. Düşük materyalinin görülmesi, kanama, kramplar, misoprostol kullanımından 24 saat sonra en yüksek oranda görüldü.
Anahtar Kelimeler:

mifepriston, misoprostol, abortus

Timing of expulsion observed, pain and bleeding after mifepristone and misoprostol – induced abortion

The objectives of this study were to date exactly the time of onset of pain, expulsion, and bleeding in subjects treated with low – dose 200 mg Mifepristone orally and 400 mcg Misoprostol by mouth as well. Our team did analysis the cramping, expulsion observed and bleeding onset patterns in subjects till to 56 days pregnant who used misoprostol at 48 hours after mifepristone orally. We collected data from patient's symptom diaries, and we divided symptom onset into 3 categories: before misoprostole use, 24 hours following misoprostol, and 48 hours after misoprostol. Of the 200 patients, cramping, expulsion observed, and bleeding onset data were available for 175 87.5 % , but 30 of 175 subjects 17.1 % were not able to identify their embryo, so we excluded from the study. Across all groups, 6 patients 4.13 % observed their product of pregnancy, 37 25.5 % and 49 33.7 % experienced respectively bleeding and cramping before misoprostol use. There were a significantly higher percentage of subjects who experienced early cramping and bleeding between three treatment groups, and this was related to the interval between mifepristone and misoprostol. This percentage was significantly reduced in subjects who experienced cramping and bleeding 48 hours after misoprostol use respectively 8 5.5 % and 10 6.89 % . The incidence of expulsion observed, bleeding, cramping was highest 24 hours after misoprostol use.

___

  • 1. Nuri, B. In: Trageakes, E. ed. Health Care Systems in Transition: Albania Copenhagen: European Observatory on Health Care Systems, 2002;4:60.
  • 2. Herold J, Seither R, Ylli A et al. Reproductive Health Survey, Albania 2002: Preliminary Report, Atlanta, GA,USA. Centre for Disease Control, 2003.
  • 3. World Health Organization. Task Force on Postovulatory methods of Fertility Regulation Comparison of two doses of Mifepristone in combination with misoprostol for early abortion. A randomised trial. Br J Obstet Gynaecol 2000:107;524 – 530.
  • 4. Schaff E, Eisinger S, Stadalius L, et al. Low – dose mifepristone 200 mg and vaginal misoprostol for abortion. Contraception 1999; 59: 1–6.
  • 5. Ulmann, André. “The development of mifepristone: a pharmaceutical drama in three acts”. J Am Med Womens Assoc. 2000; 55: 117–120.
  • 6. Bracken H, Gliozheni O, Manoku N, Moisiu R, Shanon C, TASHA I. et al. Mifepristone medical abortion in Albania: Results from a pilot clinical research study. The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care. 2006; 11: 38–46.
  • 7. Winikoff B, Ellertson C, Clark s. Analysis of failure in medical abortion. Contraception 1996; 54: 323-327.
  • 8. Hagri S, Blum J, Gueddana N, et al. Expanding medical abortion in Tunisia: Women’s experience from a multisite expansion study, Contraception 2004; 69: 63–69.
Maltepe Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Maltepe Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Radikülopati ile prezente olan lumbar spinal kondroma: Olgu sunumu

Alper KARAOĞLAN, Bilal KELTEN, Osman AKDEMİR, Mehmet Alpay ÇAL

Polikistik over sendromu olan bir kadında sibutramin kullanımı ile olumlu gebelik sonuçları: bir olgu sunumu

Esra SAĞLAM, Emine Nur ÖZDAMAR, İ. Yaman SAĞLAM

Böbrek ve üreter taşlarının vücut dışı şok dalgaları ESWL ile tedavisi Maltepe Üniversitesi Hastanesi deneyimi

Orhun SİNANOĞLU, Sinan EKİCİ, Naci TATAR, Güven TURAN, Ahmet KELEŞ

Gemifloksasin ile iliflkili atefl, makülopapüler döküntü ve karaci¤er enzimleri yüksekli¤i: Olgu sunumu

Gulbuz SEZGİN, Melahat CENGİZ, Oya UYGUR BAYRAMİCLİ, A.melih ÖZEL

Travmatik akut subdural hematomun hızlı spontan rezolüsyonu

Aziz YILDIRIM, Veysel BURULDAY, Alper KARAOĞLAN, Bilal KELTEN

Üçlü tedavi sonrası semptomları kaybolan ancak Helikobakter pilori pozitifliği devam eden antral gastrit hastalarında ek tedavi gereksinimi

Manuk N MANUKYAN, Uğur DEVECİ, Neşe YENER, Ahmet MİDİ, Sertan KAPAKLI, Kağan GÖKÇE, Abut KEBUDİ

Prematürite ve çocukluk çağı psikiyatrik bozuklukları

Gökşin KARAMAN, Beril TAŞKIN, Beril TAŞKIN

Proksimal tubal oklüzyon işleminin rat over histopatolojisi üzerine etkilerinin incelenmesi: Deneysel çalışma

Dr. Aygen ÇELİK, Remzi ATILGAN, Berna HALİLOĞLU, Erdin İLTER, Tonguç GÜNDÜZ, Nusret AKPOLAT, Ekrem SAPMAZ

Kadın hastalarda negatif apendektomi ile jinekolojik patolojiler arasındaki ilişki

Bülent ÇİTGEZ, Gürkan YETKİN, İsmail AKGÜN, Mehmet ULUDAĞ, Mehmet VELİDEDEOĞLU, Adem AKÇAKAYA

Nazal polipozis ve sinüzitin eşlik ettiği nadir görülen intranazal aktinomikozis

Zafer ÇİFTÇİ, Damla Nihan ÇAKIR, Aklime IŞIK, Öner ÇELİK, Erdogan GÜLTEKİN