Lisans ve önlisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin Türkiye muhasebe ve finansal raporlama standartları konusundaki bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının ölçülmesi: Yalova örneği

Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları seti, muhasebe alanında dünya çapında ortak bir dil oluşturmak amacıyla ilgili kurumların gösterdikleri çabaların bir ürünüdür. Finansal tabloların ihtiyaca uygun, karşılaştırabilir ve anlaşılabilir nitelikte olmaları için oluşturulan standartlar, Türkiye’de 2013 yılından itibaren yeni Türk Ticaret Kanunu’nun da yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm işletmeler için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, muhasebe alanında eğitim alan lisans ve ön lisans düzeyindeki öğrencilerin Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları ve dolayısıyla Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları konusundaki farkındalık ve bilgi düzeylerinin ölçülmesi ile yüksek öğretim kurumlarının mevcut ders planlarında Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarına ne derece yer verildiğinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. Yalova Üniversitesi’nde öğrenim gören lisans ve ön lisans öğrencilerine uygulanan anket formu, SPSS istatistikî paket programı yardımı ile analiz edilmiştir.

Measurıng the level of awareness and knowledge of the graduate and undergraduate students about Turkey accountıng and fınancıal reportıng standards: sample of İstanbul

The set of Turkey Accounting and Financial Reporting Standarts is a product of related institutions efforts which intend to create a common language about accounting area around the world. The standarts, which are established to prepare relevant, comparable and understandable financial statements, have become a necessity for all businesses with the enactment of the new Turkish Commercial Code from 2013 in Turkey. The purpose of this study, measuring the level of awareness and knowledge of the graduate and undergraduate students which trained in the field of accounting about Turkey Accounting and Financial Reporting Standards, and thus about International Accounting and Financial Reporting Standards and revealing the place of Accounting and Financial Reporting Standards in available cirruculums which are used the institutions higher education. In the study, questionnaires were used to collect data. The questionnaires which were applied to graduate and undergraduate students studying in Yalova University were analyzed with the aid of the SPSS statistical package program.

___

  • Aktürk, Ahmet ve Acar, Durmuş (2012). “Muhasebede İhtiyatlılık Kavramı ve Temelleri”, Mali Çözüm Dergisi, 113, (2012): 17-38.
  • Başpınar, Ahmet (2004). “Türkiye’de ve Dünyada Muhasebe Standartlarının Oluşumuna Genel Bir Bakış”, Maliye Dergisi.146(2004): 42-57 http://212.174.133.188/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/md/md146/ muhasesestandard%C4%B1.pdf [çevrimiçi erişim: 28.12.2012]
  • Beyazıtlı, Ercan (2000). Türkiye’de Muhasebe Eğitimi, Uluslar arası Muhasebe Eğitimi Konferansı, Gelecek Yüzyılda Muhasebe Eğitimi. Ankara : TURMOB
  • Dinç, Engin (2008). “Meslek Seçiminde Etkili Faktörlerin İncelenmesi: Meslek Yüksek Okulu- Muhasebe Programı Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.16/2 (2008):90-106.
  • İKMEP (2010), İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Öğretim Programı, 13.10.2012 tarihinde http://ikmep.yok.gov.tr/?page=KatDown&view=list &fileid=140 adresinden erişildi.
  • KGK (2011) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 10.01.2013 tarihinde http://www.kgk.gov.tr/contents/files/Pdf/4.5.660.pdf adresinden erişildi.
  • KGK (2012) Türkiye Muhasebe Standartlarının Uygulanmasına İlişkin Duyuru, 10.01.2013 tarihinde http://www.kgk.gov.tr/content_detail-191- 536--turkiye-muhasebe-standartlarinin-uygulama-kapsaminin-belirlenmesine- iliskin-duyuru.html adresinden erişildi.
  • KGK (2013) Son Halleriyle Standartlar 10.01.2013 tarihinde http:// www.kgk.gov.tr/content_detail-208-513-son-halleriyle-standartlar.html adresinden erişildi.
  • Özdoğan, Seher Turanlı (1978) Muhasebe Öğretimi Metodları El Kitabı. Ankara : Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu.
  • Patro, Archana ve V. K. Gupta (2012). “Adoption of International Financial Reporting Standards (IFRS) in Accounting Curriculum in India – An Ampirical Study”, Procedia Economics and Finance, 2012(2): 227-236.
  • Terzi Serkan, Kıymetli Şen İlker, Bülbül Filiz (2008) “UFRS’ ye Göre Cari Dönem Bilanço ve Gelir Tablosunun Hazırlanması”, Mali Çözüm Dergisi.90 (2008): 103-132.