Isparta İli için Alternatif Toplu Taşıma Sistemi

Teleferik, birbirinden uzak iki yer arasında, havada gerilmiş olan bir ya da birkaç çelik halat üzerinde bağlanarak yol alan asılı taşıta verilen genel isimdir. Dünya’da teleferik; turistik amacın dışında ulaşımın diğer yöntemlerle yapılamadığı bölgelerde ulaşım aracı olarak yaygın şekilde kullanılır. Ülkemizde ise teleferik genellikle turistik amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada teleferiğin Dünya’da ve Ülkemizdeki kullanım alanlarının incelenmesi ve Isparta ili için toplu taşıma yöntemi olarak teleferiğin uygulanabilirliğinin incelenmesi ele alınmıştır.

Cable Alternative Public Transportation for Isparta

Cable car is a type of aerial lift which uses one or two stationary ropes for support while a third moving rope provides propulsion. With this form of lift, the grip of an aerial tramway cabin is fixed onto the propulsion rope and cannot be decoupled from it during operations. In the World Cable car is used not only for tourism but also used for transportation. In our country generally cable car is used for tourism. In this study application field of cable cars in the world and in our country is examined. And also applicability of the cable car for public transportation of Isparta city is examined.

___

  • 1. Demirsoy, M., 1993. Transport Tekniği C1. Birsen Yayınevi.332s. İstanbul.
  • 2. Cürgül, İ., Feyzullahoğlu, E., Transport Tekniği Problemleri. Birsen Yayınevi.200s. İstanbul.
  • 3. Teleferik nedir?.2012.İnternet Sitesi. http://www.tr.wikipedia.org/wikipedia.org/wiki/Teleferik.
  • 4. Erkmen, B., 1958. Teleferik(Havai Hat).Mühendis ve Makine.Sayı 16, s 3. Ankara.
  • 5. Tahtalı Teleferik. 2012. İnternet Sitesi. http://www.tahtali.com/turkce/teleferik.htm.
  • 6. Sistem Teleferik.2012. İnternet Sitesi. http://www.stmteleferik.com.tr.
  • 7. Kurbanoğlu,C.,2002.Transport Tekniği: Teori, Konstrüksiyon, Çözümlü Problemler. Atlas Yayınları.322s.İstanbul.
  • 8. Varol, H., 2009.Isparta için Teleferik Projesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Semineri,50,Isparta.