Ağır Yük Düz ve Helis Dişlilerin Performans Analizi ve Profil Optimizasyonu

Günümüz dişli tasarımında, aynı gücü daha küçük ebatlardaki dişlilerle iletmeye yönelik çaba mevcuttur. Bu durum dişlilerin boyutunu küçültürken, birim yüzeye düşen yük miktarını artırmaktadır. Böylece dişli, normal bir dişli olmaktan çıkıp "ağır yük dişlisi" sınıfına girmektedir. Günümüzde bu tip düz ve helis dişliler otomotiv sanayisinde dahi kullanılmaktadır. Ancak bu dişlilerde yüksek yük sonucunda oluşan titreşim ve gürültü çözülmesi gereken bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de gemi ve tank gibi büyük kuvvetlerin söz konusu olduğu uygulamalarda titreşim ve gürültü seviyesi daha da önem kazanacaktır. Bu çalışmada "ağır yük" düz ve helis dişlilerinin performans analizleri yapılarak daha iyi sonuç için "profili optimize edilmiş helis dişli" kullanımının avantajı üzerinde durulmuştur. 

___

  • 1. Kütük, M.A., Computer Aided Design of Helical Gear Teeth Profile For Optimunı Motion Transfer, Yüksek Lisans Tezi, (1997) Gaziantep Üniversitesi, Makina Müh. Böl.
  • 2. Kütük, M.A., A Theoretical Research Into Effects of Tooth Profile and Assembly Errors on the Helical Gear Peıfornıance, (2003), Doktora Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Makina Müh. Böl..
  • 3. Litvin,F.L., Kim, D.H., Computerized Design, Generation and Simulation of Meshing Involute Spur Gears with Localized Bearing Contact and reduced Level of Transmission Error, Journal of Mechanical Design, 119, (1997), 96-100
  • 4. Munro, R.G., Morrish, L., Palmer, D., Gear Transmission Error Outside the Normal Path of Contact Due to Corner and Tİp Contact. Journal of Mechanical Engineering Science, 213C, (1999), pp: 389
  • 5. Smith, J.D., Helical Gear Vibration Excitation With Misalignment, Journal of Mechanical Engineering Science , 208, (1994), 71- 79.
  • 6. Yıldırım, N., Munro, R.G., A new type of relief for High Contact Ratio Spur Gears, Proc. Insin Mech Engıırs, 213 C, (1999), 563-568.
  • 7. Yıldırım, N., Munro, R.G., A Systematic Approach to Profile Relief Design of LCR And HCR Spur Gears, Proc. Insin Mech Envırs, 213 C, (1999), 551-562.