SERPANTİN KİTLELERİ ARASINA SIKIŞMIŞ BİR NEOJEN BLOKUNA MİSAL OLMAK ÜZERE ALABARDA (TAVŞANLI) LİNYİT BÖLGESİ

Tunçbilek linyit bölgesinin batısındaki serpantin masifleri arasında adalar halinde Neojen blokları bulunmaktadır (Nebert, 1960). Bunlar kısmen linyit ihtiva ederler. Bu cümleden bir Neojen bloku, Tavşanlı'dan takriben 25 km ötedeki 6 km2 kadar bir yer kaplıyan Alabarda linyit bölgesidir. Bu bölge iki bakımdan jeolojik önem taşır. Önce, bugüne kadar izole zuhur eden küçük ölçüdeki tatlısu havzaları olarak kabul olunan irili ufaklı Neojen bloklarının teşekkül tarzları hakkında bir fikir edinmemiz mümkündür. Sonra da bu bölge, linyit kömürünün termik ıslahı bakımından bize çok güzel bir misal verir. 

DAS BRAUNKOHLENGEBIET VON ALABARDA (WESTLICH TAVŞANLI) ALS BEISPIEL EINER ZWISCHEN SERPENTINMASSEN EINGEKLEMMTEN NEOGENSCHOLLE

Westlich des Braunkohlengebietes von Tunçbilek kommen inmitten von Serpentinmassen inselartige Neogenschollen vor (Nebert, 1960), die z. T. lignitführend sind. Eine derartige Neogenscholle stellt das etwa 6 km2 fassende Braunkohlengebiet von Alabarda dar, das von Tavşanlı ungefähr 25 km entfernt ist. Dem Gebiet kommt in zweifacher Hinsicht eine geologische Bedeutung zu. Einmal zeigt es uns, wie die vielen kleineren und grösseren Neogenschollen, die man bisher als isoliert auftretende Süsswasserbecken geringeren Ausmasses deutete, entstanden sind. Und dann liefert das Gebiet uns ein anschauliches Beispiel über eine thermische Veredelung von Braunkohle.

___

  • EBERT, K. (1960) : Tavşanlı'nın batı ve kuzeyindeki linyit ihtiva eden Neojen sahasının mukayeseli stratigrafisi ve tektoniği. M.T.Â. -Derg., No. 54, s. 7-35, Ankara.