SATHA PARALEL SONSUZ BİR KABLODAN GEÇEN DEĞİŞKEN AKIM MUVACEHESİNDE İKİ TABAKALI BİR ORTAMIN ELEKTROMANYETİK REAKSİYONU VE TURAM ANOMALİLERİ

İki tabakalı bir ortam üzerinde satha paralel ve iki ucu topraklanmış sonsuz uzunluktaki bir kablodan geçen değişken bir akımın, satıhta meydana getirdiği şakuli manyetik alan için bir formül çıkarılmış ve bu alanın kabloya dik istikametteki profiller boyunca faz ve amplitüd orantısının değişimi incelenmiştir. Tatbikatla raslanan geçirgen üst tabakaların kondüktivite ve kalınlık mertebeleri nazarı itibara alındığı takdirde, fazın mesafeyle mühimce miktarda ve amplitüd orantısının ise vakum halindeki gibi değişim arzettiği bulunmuştur. 

RESPONSE OF A TWO-LAYER GROUND TO AN INFINITE CABLE CARRYING ALTERNATING CURRENT WITH REFERENCE TO TURAM ANOMALIES

A formula is developed for the vertical magnetic field due to an alternating current passing through a long horizontal cable placed on a two-layer ground. The variations of the phase and amplitude ratio of the vertical field, along profiles perpendicular to the cable line are investigated. It is found that if the upper layer is conductive within the limits encountered in practice, as compared to the lower layer, the phase may vary appreciably whereas the amplitude ratio changes as in the case of vacuum. 

___

  • JAHNKE, E. & EMDE, R. (1944) : Tables of Functions. Dover.
  • STRATTON, J.A. (1941) : Electromagnetic Theory. McGravv-Hill.