KAŞ (ANTALYA İLİ) BÖLGESİNİN JEOLOJİK ETÜDÜ

Kaş bölgesi (Antalya ili), Güneybatı Anadolu'nun en güney kısmında bulunmakta ve aşağı yukarı 120 km2 lik bir sahaya tekabül etmektedir. Bölgede zuhur eden en eski formasyon, Mestrihtien-Lütesien yaşlı Kaş kalkerleridir. Bu formasyon üzerinde, kalkarenit ve kalkerli gre arakatkıları ile birlikte bulunup, ekseriyetle marnlardan teşekkül etmiş olan Pınarbaşı formasyonu ile Felenk dağ konglomerası, diskordans halinde bulunmaktadır. Bu iki formasyon Alt Miosene aittir. Bölgede, terra rossa yeni rüsupları ile döküntüler ve kalkerli yamaç breşleri görülmüştür. Tektonik bakımdan, küçük kırıklar ve birkaç kıvrımla birlikte gelen, üç tane önemli ve normal fay müşahede edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

KAŞ, ANTALYA İLİ, BÖLGESİ

CONTRIBUTION A L'ETUDE GEOLOGIQUE DE LA REGION DE KAŞ (VİLAYET D'ANTALYA)

La region de Kaş (Vilayet d'Antalya) se situe dans la partie la plus meridionale de l'Anatolie sud-occidentale et correspond a une etendue d'environ 120 km2 . La formation la plus ancienne qui affleure dans la region est le calcaire de Kaş, d'age Maestrichtien-Lutetien. Sur cette formation reposent en discordance, la formation de Pınarbaşı, essentiellement composee de marnes avec des intercalations de calcarenites et de gres calcaires, et le conglomerat de Felenk Dağ. Ces deux formations appartiennent au Miocene inferieur. Dans la region on a egalement observe des depots recents de terra rossa, des eboulis et des braches de pente, calcaires. Du point de vue tectonique on a observe trois faules normales importantes, accompagnees de fractures mineures et quelques plis.

___

  • ALTINLI, E. (19450) : Etude stratigraphique de la region d'Antalya, İst. Üniv. Fen. Fak. Mecm., seri B, no. 10, fasik, l, İstanbul.
  • (19456) : Etude tectonigue de la region d'Antalya, İst. Üniv. Fen. Fak. Mecm., seri B, 10, fasik. l, istanbul.
  • COLIN, H.J. (1955) : Jeolojik harita izahnamesi - Elmalı 123/3, 123/4, Kaş 140/1 ve 3, Kaş 140/2. M.T.A. Rap. no. 2246 (yayınlanmamış), Ankara.
  • (1962) : Fethiye-Antalya-Kaş-Finike (Güneybatı Anadolu) bölgesinde yapılan jeolojik etüdler. M.T.A. Derg. no. 59, Ankara.
  • HOLZER, H. (1955) : Güneybatı Anadolu'daki Kaş 140/1,2 ve 3 paftalarına ait tamamlayıcı malumat. M.T.A. Rap. no. 2369 (yayınlanmamış), Ankara.
  • PISONI, C. (1965) : Descrizione della carta geologica di Kaş (Tavoletta Fethiye P 23-d2). M.T.A. Rap. (yayınlanmamış), Ankara.