TÜRKİYE’DE SUÇ COĞRAFYASI KAVRAMININ EMNİYET TEŞKİLATI EĞİTİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmada, suç ve coğrafya arasındaki bağlantı araştırılarak coğrafi şartların suç ve suç türlerinin oluşmasında ne gibi etkilerinin olduğuna, suç coğrafyası hususunda özellikle polisleri ilgilendiren noktalar belli başlıklar hâlinde anlatılarak suç coğrafyası kavramının Emniyet Teşkilatı personelinin eğitimi açısından önemine değinilmiştir. Bu bağlamda bu çalışma, polis kuvvetlerinin yetiştirilmesinde suç coğrafyası eğitiminin verilmesinin polislerin başarısının artmasında ve mesleklerinde profesyonelleşmesindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, görüşme ve doküman analizi veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel sürecin izlendiği bir araştırmadır. Konuyla ilgili kaynak taraması yapılıp eldeki verilerle çıkarımlarda bunulmuştur. Daha sonra bir görüşme hazırlanarak polislerden oluşan on kişilik bir grupla görüşülmüştür. Görüşmede polislerin suç coğrafyası kavramından ne anladıkları, polis okulunda veya meslek içi eğitim kurslarında suç coğrafyası ile ilgili herhangi bir eğitim alıp almadıkları incelenmiştir. Görüşmeye katılan polislerden suçla coğrafi bağlantı kurmaları istenip suç-coğrafya mantığını kurup kurmadıkları öğrenilmeye çalışılmıştır. Polislerin suç ve suçun coğrafyayla ilişkisini kurabilmeleri yönünden ne durumda oldukları saptanarak suç coğrafyası eğitiminin kolluk kuvvetleri eğitiminde gerekli bir ders olduğu hususunun ispatlanmaya çalışılmıştır.

The Evaluation of the Concept of Crime Geography in Turkey with Regards to the Law Enforcement Agency

In this study, the relationship between crime and geography was investigated and the emphasis on the formation of crime and crime types of coalition conditions, the specific topics related to special police for the accomplices of crime, and the importance of crime partnership throughout the training of the personnel were mentioned. In this context, this study was carried out to examine the effects of the prosecution of criminal geography in the training of police forces, the profession of arts and professions of the success of police officers. The study, the interview and the document are the researches using the data collection methods and the qualitative process is observed when the perceptions and events combine realistic and holistic in the natural environment. A survey of the literature on the subject has been made and the information has been extracted. Later on, an interview was organized and a group of police officers were interviewed. In the interview, it was examined whether police officers understood crime concepts from the concept of geography, whether they received any education with crime geography in police school or vocational training courses. Establish geographical linking of accusing police officers, penalizing crimes from police officers. It was tried to prove the issue of the order of the forces of the army of the education of the geography of the crimes by determining the situations in terms of the ability of the police to establish relations with the crime and the crime and the geography.

___

  • Alacakaptan, G. (1975). Suçun Unsurları. Ankara: Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları, 2.
  • Büyükgüçlü, A. (2017). Türkiye’de suç coğrafyası kavramının emniyet teşkilatı eğitimi açısından değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul).
  • Erdoğan, A. & Düzgün, S. (2003). Mekan ve suç, suç haritalaması ve diğer analitik yaklaşımlar. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Dergisi, 9, 482-490.
  • Karakaş, E. (2004). Elazığ şehrinde hırsızlık suç dağılışı ve özellikleri. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14.
  • Kaya, İ. (2014). Coğrafi düşüncede mekân tartışmaları. Düşünme Dergisi, 4(1).
  • Kaygalak, İ. (2011). Postmodenrn eleştirilerin coğrafi düşünce ve yeni mekân kavrayışları üzerine yansımaları. Coğrafi Bilimler Dergisi, 9(1).
  • Korkut, C. (1998). Tıbbi Coğrafyaya Giriş. İzmir: Tepekule Kitaplığı Madge.
  • Özeren, S., Sözer, M. & Demir, O. (2010). Yerelden küresele sınır aşan suçlar. Polis Akademisi Yayınları, 165.
  • Özey, R. (2004). İnsan davranışları, hukuk, güvenlik, suç ve coğrafya, emniyet genel müdürlüğü. Polis Dergisi, 39, 386– 393.
  • Özey, R. (2014). Kültürel Coğrafya. İstanbul: Aktif Yayınevi.
  • Sargın, S. & Temurçin, K. (2011). Türkiye’nin suç coğrafyası. Polis Akademisi Yayınları, 24.
  • Tümertekin, E. & Özgüç, N. (2011). Beşeri Coğrafya: İnsan, Kültür, Mekân. (12. Baskı). İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • Yılmaz, A. & Günay, S. (2008). Mekâna ilişkin güvenlik algılamasını haritalanmasında CBS kullanımı. Ege Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu, İzmir.