COĞRAFYA DERSLERİNDE HARİTA BECERİSİNE YÖNELİK UYGULAMALARIN ÖĞRETMEN TUTUMLARINA ETKİSİ

Bu araştırmada, Coğrafya derslerinde harita becerisi kazandırmaya yönelik uygulamaların, Coğrafya öğretmenlerinin tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul Üsküdar Henza Akın Çolakoğlu Lisesi’nde görev yapmakta olan beş Coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenler için geliştirilen anket ile uygulama sonrası derse yönelik tutumları ölçülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: 1. Coğrafya öğretmenleri öğretim programındaki harita becerisi kazandırmanın önemini anladıkları ölçüde bu beceriyi öğrencilere kazandırma istekleri olumlu yönde değişmektedir. 2. Okulun teknolojik imkânlarının ve ders araç-gereçlerinin yetersizliği öğretmenlerin teknoloji destekli ders hazırlama ve uygulama isteklerini olumsuz yönde etkilemektedir. 3. Coğrafya öğretmenlerinin haritaların kalıcı öğrenmeye etkisi hakkındaki düşünceleri olumludur. 4. Harita becerisi kazandırmaya yönelik etkinliklerle işlenen bir coğrafya dersine yönelik düşünceler, geleneksel öğretim yöntemleri ile işlenen bir coğrafya dersinden daha olumludur

-

In this research, it is aimed to analyze the effect of implementation of getting the Geography teachers to acquire the map skills and their manners on the subject geography. The research sample is formed of five Geography teachers in İstanbul Üsküdar Henza Akın Çolakoğlu High School. Through the survey improved for teachers, their attitudes have been qualified after practice. The findings from the research are below: 1. The more teachers’ understanding the importance of teaching getting, the higher their intention is getting to help students. 2. The poverty of tech possibility and equipments of a school affects poorly intention of teachers’ planning and giving tutor backed up with tech. 3. The view of teachers about map effect on long lasting learning is favourable. 4. The ideas concerning with giving lesson with the activities aimed to get pupils acquire map skill are more positive than teaching lesson throuh traditional method.

___

  • Akınoğlu, O. (2005). Coğrafya Eğitiminin Etkililiği ve Sorunları. Marmara Coğrafya Dergisi, (12), s.80.
  • Çalışkan, V. (2002). İlköğretim ve Ortaöğretimdeki Coğrafya Konuları ve Kitaplarındaki Sorunlar ve Öneriler. 9–12.07.2002 Türk Coğrafya Kurumu Coğrafya Kurultayı Bildiriler Kitabı. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Karasar, N. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Şahin, C. (2001). Türkiye’de Coğrafya Öğretimi. (Sorunlar-Çözüm Önerileri). Ankara: Gündüz Eğt. Yay.
  • Şahin, T. ve Yıldırım, S. (1999). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Taş, H.İ. (2008). Zihin Haritaları, Harita Okuma ve Görselleştirme. Ramazan Özey, Ali Demirci. Coğrafya Öğretiminde Yöntem ve Yaklaşımlar. (s.133-169).İstanbul: Aktif Yayınevi.
  • Ünlü, M., Üçışık ve S., Özey, R. (2002).Coğrafya Eğitim ve Öğretiminde Haritaların Önemi. Marmara Coğrafya Dergisi, 5, 9-25.