TEVÂRÎH-İ ÂL-İ SELÇUK [OĞUZNÂME-SELÇUKLU TARİHİ] (GİRİŞ-METİN-DİZİN)

Yazıcızâde Alî  tarafından II. Murat döneminde kaleme alınan  Tevârîh-i Âl-i Selçuk İslâm öncesi Türk tarihi, Selçuklular, Gazneliler, Moğollar, Harzemşahlar, Anadolu Beylikleri Dönemi ve Osmanlı tarihinin başlangıç devirlerinin dile getirildiği adeta bir Türk Tarihi niteliğindedir. Selçuklu Türkiye’sinde tarih yazıcılığının doğuşu ve gelişimi, Selçuklu tarihi araştırmalarında az incelenen konuların başında gelmektedir. Bu çalışmamızda, Tevârîh-i Âl-i Selçuk'un sekiz farklı nüshasını inceleyip dört ayrı nüshası ile de edisyon kritik çalışmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Abdullah Bakır'ın, 2017 yılında ikinci baskısı gerçekleşen çalışmasını incelemeye tabi tutuyoruz.Bu kitap incelemesinde;  Tevârîh-i Âl-i Selçuk'un muhtevası, Yazıcızâde Alî'nin yararlandığı kaynaklara göre eserde ki konu bölümleri, eserin nüshaları, eserin I. baskısı ve II. baskısı arasında ki farklar ve yeni baskı için yapılanlar ve en nihayetinde de Yrd. Doç. Dr. Abdullah Bakır tarafından "Tevârîh-i Âl-i Selçuk [Oğuznâme-Selçuklu Tarihi] (Giriş-Metin-Dizin)" ismiyle yayımlanan eserin tanıtımı yapılacaktır.

___

  • Bakır, Abdullah (hzl.) (2009). Yazıcızâde Alî, Tevârîh-i Âl-i Selçuḳ [Oğuznâme-Selçuklu Tarihi] (Giriş-Metin-Dizin). İstanbul: Çamlıca Basım Yayın.
  • Bakır, Abdullah (hzl.) (2014). Yazıcızâde ʿAli, Selçuk-nâme -İndeksli Tıpkıbasım-. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Bakır, Abdullah (hzl.) (2017). Yazıcızâde Alî, Tevârîh-i Âl-i Selçuḳ [Oğuznâme-Selçuklu Tarihi] (Giriş-Metin-Dizin). İstanbul: Çamlıca Basım Yayın.
  • Özgüdenli, Osman Gazi (2011). "Tevârîh-i Âl-i Selçuk". Diyanet İslam Ansiklopedisi. C. 40. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yay. ss. 72-73