Bilgi Bilimine Zararları Açısından Telif Haklarının İhlali ve Vergi Kaçakçılığı Suçları

Günümüzde bilgi üretimi ve enformasyon ediniminin hızla artmasına bağlı olarak bilginin kalitesinin korunabilmesi amacıyla, bilgi üreticileri ve bilgibilim uzmanlarının daha özenli çalışmaları ve araştırma verilerini hukuka uygun şekilde koruyabilmeleri gerekmektedir. Enformasyon suçlarının dolaylı yoldan etkilediği diğer suçlar kategorisine, devleti ciddi zararlara uğratan ‘vergi kaçakçılığı’ suçları da dahil olmaktadır. Maddi ve manevi önemli bir suç unsuru olan mali suçlar ve vergi kaçakçılığı suçlarına karşı, Türk Ceza Kanunu’na dayanılarak suça iştirak eden kişilere ekonomik yaptırımlar uygulanmaktadır. Vergi kaçakçılığı suçunda, kanun koyucu adli para cezası ve/veya hapis cezası ön görebilmektedir. Bunun yanında vergi kaçakçılığı suçu, devletin alması gereken vergi miktarına zarar verdiğinden, bu hem parasal değerde hem de cezai yaptırım olarakta uygulanabilmektedir. Vergi kaçakçılığı suçları ve Türk Suç Sistemi’nde bu suça uygulanan yaptırımların hukuki boyutu, ilgili çalışmada detaylı şekilde ele alınmıştır. Çalışma, literatür taraması yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışma sonucunda; Türkiye de bilgi kaynaklarının çoğaltılması ve bilgi uzmanlarının telif haklarına uyum konusunda bazı yasal suçlar işlendiği ve vergi kaçakçılığı konusuna da dikkat edilmediği görülmüştür. Çalışmada, vergi kaçakçılığı suçlarına karşı uygulanan güncel hukuksal yaptırımlar üzerinde de durulmuş ve çalışma sorunlu durumların çözümü için öneriler ile sonlandırılmıştır.

Violation of Copyright Rules and Tax Evasion Harming to Information Science

Information professionals and information science experts should take into consideration the legal protection of research data and of the other types of information to protect the quality of such inputs that are being rapidly increased and acquired. Tax evasion is among those categories of crimes causing serious harms to the state and has both material and immaterial elements in which as a result financial sanctions are imposed on persons participating in such crimes according to the Turkish Criminal Code. Furthermore, the legislator may even foresee punitive fine and/or imprisonment in case of commitment of tax evasion crimes. Additionally, since tax evasion decreases the amount of the tax that the state receives the harm might be compensated by a monetary or a criminal sanction. Tax evasion crimes and the legal dimension of the sanctions imposed on this crime within the Turkish criminal system are discussed in detail in the literature. The current work applies a literature review method and the findings point that, there are crimes exist in Turkey related to the false methods applied in reproduction of the information resources and the tendency shown by some information professionals regarding copyright law ignorance. The study also focuses on the current legal sanctions against tax evasion crimes that seem problematic and raises some recommendations for solving these problems.

___

  • Al Capone, (2020). Erişim adresi: http://www.soylan.com/makaleler/27.htm
  • Commission des Infractions Fiscales Rapport, (2013).
  • Erginay, A. (1983). “Yeni anayasamızın malî hükümleri”. Prof. Dr. Fadıl H. Sur’un Anısına Armağan içinde (Kısaltma, Erginay, Malî Hükümler). Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, 57-68.
  • Kahraman, R., Atsan, E. (2018). “Vergi kaçakçılığı suçunda hürriyeti bağlayıcı ceza üzerine bir değerlendirme”. Fiscaoeconomia, 2(3), 168-197.
  • Memduhoğlu, H.B. (2008). “Kültürel ve sanatsal yaratıcılığın teşvik edilmesi ve etik yükümlülükler bağlamında telif haklarının korunmasına ilişkin kavramsal bir çözümleme”. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 118-128.
  • Özer, İ. (1968). Türkiyede vergi rezervleri. Ankara: Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulu Neşriyatı, 140.
  • Telif Hakları Genel Müdürlüğü, (2020). Telif Hakkı Nedir?. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı THGM Resmi websitesi. Erişim adresi: https://www.telifhaklari.gov.tr/Telif-Hakki-Nedir
  • Topçu, H. İ. (2005). Vergi denetimi beyandışı ekonomi ilişkisi: İstanbul örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi SBE. Vergi Usul Kanunu, (2020). Erişim adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.4.213.pdf
  • Yeni Türk Ceza Kanunu, (2020). Erişim adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf