Para Banka ve Finansın Sırları: Tapınak Şövalyelerinden Modern Çağlara

Bu çalışmanın amacı, Para, Banka ve Finansın 11 yüzyıl ile 20. yüzyıllar arasındaki uygulama ve gelişmeleri ilgili devirlerde yaşanan siyasi ve askeri olaylarla ilişkili bir şekilde neden- sonuç metodolojisi içinde ortaya koymaktır. Prof. Dr. Mehmet Baha Karan tarafından yazılan “Para Banka ve Finansın Sırları: Tapınak Şövalyelerinden Modern Çağlara” adlı kitabı 473 sayfa ve 10 bölümden oluşmakta olup bölümler sırasıyla; Birinci bölüm giriş, ikinci bölüm Tapınak Şövalyeleri: Haçlı Seferlerinin Bankerleri, üçüncü bölüm Mediciler: Rönesans’ın Bankacıları, dördüncü bölüm Amsterdam Bankası: Borsa ve Anonim Şirketlerin Yükselişi, beşinci bölüm Sarraf Bankerler: Kısmi Rezerv Sisteminin Doğuşu, altıncı bölüm Law: Kağıt Paranın Kumarbaz Mucidi, yedinci bölüm Rothschidler: Küresel Finans İmparatorluğu, sekizinci bölüm JP Morgan: Amerika’yı Kurtaran Bankacı, dokuzuncu bölüm Osmanlı Bankası: İmparatorluğun Devlet Bankası ve onuncu bölüm Sonuç ve Genel Değerlendirme şeklindedir. Kitabın sonunda yazar, Kitabın sonunda yazar özellikle finansal özgürlük ile ekonomik performansın yakından ilişkili olduğunu; demokrasinin yatırımı ve ekonomik reformları teşvik edip geliştirdiğini, halkın refahını gözetmek suretiyle sosyal huzuru azalttığını ve ülke ekonomisini büyüttüğünü vurgulamaktadır.

___

  • Referans1 Karan, M.B., (2022). Para Banka ve Finansın Sırları: Tapınak Şövalyelerinden Modern Çağlara İstanbul: Scala Yayıncılık.
  • Referans2 Mishkin,S. F.(2006). Para, Bankacılık ve Finansal Piyasalar. (çev. ed. Nazım Engin). İstanbul: Perarson Addison Wesley