THE TRANSFORMATION OF THE ASMALI KONAK INTO A TOURISTIC PLACE

Popüler dizilerin çoğunlukla gündelik yaşamın/kültürel alanın çeşitli mecralarına sızan yanları vardır. Diğer bir deyişle popülerleşmiş bir dizi, insanların gündelik yaşam pratiklerinin bir parçasına dönüşebilmektedir. Dizideki karakterin kullandığı bir sözcükten davranış biçimine, giydiği kıyafetten yaşadığı ya da zamanını geçirdiği mekâna kadar birçok öge izleyicilerin hayatlarına dokunmaktadır. Karakterler, mekânlar, olaylar gerçekmişçesine yaşamla bütünleşebilmektedir. Popüler kültürde bir alanda popülerleşmiş bir çıktı diğer alanlara da kayarak toplumun tüm kesimlerinin ilgi alanına dolaylı da olsa kolayca girebilmekte ve popülerleşebilmektedir. Örneğin; popüler diziler olayın geçtiği mekânları o yerin özgün karakteristiğinin de üzerine çıkararak ayrı bir mekânsal algı yaratmakta ve dolayısıyla yeni bir popüler alana zemin açmaktadır. Bu çalışma kapsamında da Türkiye’de 2002-2003 yılları arasında yayımlanan Asmalı Konak dizisi aracılığıyla Kapadokya bölgesindeki bir konağın nasıl tarihi/turistik bir mekâna dönüştüğü üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda bölgede çalışan turist rehberleri ve konağı görmeye gelen yerli turistlerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır

THE TRANSFORMATION OF THE ASMALI KONAK INTO A TOURISTIC PLACE

Popular series have aspects that infiltrate various areas of daily life/cultural fields in general. In other words, a popularized series may become a part of daily life practices of people. Numerous elements of the characters in a series, from a word to an act of behaviour, from their clothes to the spaces they live or spend time, touch upon the lives of the audience. Characters, spaces, events can integrate into life as if they are real. A popularized output of popular culture may easily draw the interest, albeit indirectly, of the whole society and gain popularity by slipping into other fields. For instance, popular series transcend the specific characteristics of the portrayed space by creating a distinct spatial perception and thus set the scene for a new popular field. Within the scope of this study, it is elaborated how a mansion in the Cappadocia region turned into a historical/touristic place through the TV series Asmalı Konak broadcasted in 2002-2003 in Turkey. Semi-structured interviews with tourist guides working in the area and domestic tourists who visited the mansion were utilized in line with the aim of the study

___

  • Çakmur, B. (1998). Kültürel üretimin ekonomi politiği. Kültür ve iletişim. 1 (2), 111-148.
  • Erdoğan, İ. (1999). Popüler kültür: kültür alanında egemenlik ve mücadele. N. Güngör (Der.), Popüler kültür ve iktidar içinde (18-53). Ankara: Vadi Yayınları.
  • Erdoğan, İ. (2001). Popüler kültürde gasp ve popülerin gayrimeşruluğu. Doğu batı. (15) 2, 65-106.
  • Erdoğan, İ. (2004). Popüler kültürün ne olduğu üzerine. Bilim ve aklın aydınlığında eğitim dergisi. 57, 1-18.
  • Garnham, N. (2008). Bir kültürel materyalizm teorisine doğru. S. Çelenk (Der.), Kırılmalar ve uzlaşmalar içinde (s. 67-83). Ankara: De Ki Basım Yayım Ltd. Şti.
  • Güvenç, B. (2015). İnsan ve kültür. İstanbul: Boyut Yayıncılık.
  • Kellner, D. (1982). TV, ideology and emancipatory popular culture. H. Newcomb (Ed.), Television: the critical view içinde (s.386-421). Oxford: Oxford University Press.
  • Özer, Ö. ve Dağtaş, E. (2011). Popüler kültürün hakimiyeti. İstanbul: Literatürk Yayınları.