Toplumsal Dönüşüm ve Medya: Televizyona Karşı Doğa

‘Toplumsal Dönüşüm ve Medya: Televizyona Karşı Doğa’ başlıklı bu makale ‘Toplumsal Dönüşümler ve Medyada İzleyici Katılımı’ isimli izleyici araştırmasından bir kesit vermektedir. Araştırmanın bu makalede sunulan kısmı, temel olarak, araştırmacının 23 yıl önceki doktora tezinin (televizyon izleyen ve izlemeyen köylerin toplumsal değişim açısından karşılaştırılması) verilerinin yeniden yerinde gözlenmesi ve değerlendirilmesiyle oluşmuştur. Saha araştırmasının yapıldığı köylerdeki gündelik pratik, yoğun bir televizyon izleme alışkanlığına olanak vermez. Öte yandan medyalanmış bir dünyadan kaçışın olmadığının göstergeleri her yerdedir. Bu makalede, toplumsal değişim ve dönüşümlerin medya aracılığıyla aktarılması, yansıtılması, temsili, kısaca yeniden oluşturulması sürecinin, televizyon izleme bağımlısı olmayanlar tarafından nasıl yaşandığının sorgulanması amaçlanmaktadır.

Social Transformation and Media: Nature Against Television

‘Social Transformation and Media: Nature Against Television’ is based on a wider audience research named ‘Social Transformations and Audience Participation in Turkish media’ and is focused mainly on the contrast of television and rural daily life. This part of the research has the findings of the update of a field research at villages on the relation between TV viewing and social change which was the main issue of the writer’s doctorate thesis 23 years ago. A new visit to the villages after all those years gave chance to compare the social transformation of daily practices in a mediated society. The aim of this article is to interrogate how the process of representation and reproduction of social transformation and social change in media is taking place at the rural life where the villagers are just light viewers of television

___

  • Adorno, Theodor. W. (1991). The Culture Industry. London: Routledge.
  • Anders, Gunther (1964). “The Phantom World of TV.” Mass Culture. David M. White ve Bernard Rosenberg (der.) içinde. New York: Free Press.
  • Aziz, Aysel (2006). “Dünyada ve Türkiye’de İletişim Araştırmaları.” Kültür ve İletişim 9(1): 9-31.
  • Cangöz, İncilay, vd. (2009). “Telegörsel Forumlarda Kadın: Kentli Yoksul Kadın, Kamusal Forumları Nasıl Algılıyor?” Karaelmas 2009: Medya ve Kültür. Nurçay Türkoğlu ve Sevilen Toprak Alayoğlu (der.) içinde. İstanbul: Urban. 253-267.
  • Çaylı, Emek (2009). Kamusallık, Mahremiyet ve Medya: ‘Kadın Tartışma Programları’ Üzerine Etnografik Bir Araştırma. (yayımlanmamış doktora tezi.) Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Hartman, Maren (2006). “Media ethnography: Method, methodology or research philosophy?” Researching Media, Democracy and Participation: The Intellectual Work of the 2006, European Media and Communication Doctoral Summer School. Nico Carpentier, vd. (der.) içinde. Tartu: Tartu University Press. 251-261.
  • Kejanlıoğlu, D. Beybin (1995). “Kamusal Alan, Televizyon ve ‘Siyaset Meydanı’.” Birikim 68-69: 39-64.
  • Kejanlıoğlu, Beybin ve Nilüfer Timisi (1993). “Talk Show ve Alımlama: Bir Örnekolay olarak ‘Laf Lafı Açıyor’.” A.Ü. İLEF Yıllık ‘92: 329-372.
  • Kılıçbay, Barış (2005). Türkiye’de Gerçeklik Televizyonu ve Yeni Televizyon Kültürü. (yayımlanmamış doktora tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KONDA (2009).“Who Are We? Lifestyles Survey.” www.konda.com.tr Erişim Tarihi: 18.06.2010.
  • Livingstone, Sonia (2000). ‘On the Cutting Edge, or Otherwise, of Media and Communication Research.’ Nordicom Information 22( 2): 7-13. www.lse. ac.uk. Erişim tarihi: 12.02.2008.
  • Livingstone, Sonia (1998). “Prospects for Audience Reception Studies.” Media, Ritual and Identity. Tamar Liebes ve James Curran. 237-255.
  • Murphy, Patrick D ve Marwan M. Kraidy (der.) (2003). Global Media Studies: Ethnographic Perspectives. New York-London: Routledge.
  • Tokgöz, Oya (2003). “Türkiye’de İletişim Eğitimi: Elli Yıllık Bir Geçmişin Değerlendirilmesi.” Kültür ve İletişim 6(1): 9-32.
  • Türkay, Cevdet (1979). Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaatler. İstanbul: Tercüman Kaynak Eserler Dizisi.
  • Türkoğlu, Nurçay (2009). “Medya ve İletişim Çalışmalarının İçerisi-Dışarısı.” Méthodos: Kuram ve Yöntem Kenarından. Dilek Hattatoğlu ve Gökçen Ertuğrul (der.) içinde. İstanbul: Anahtar. 281-296.
  • Türkoğlu, Nurçay (der.) (2004). Kültürel Üretim Alanları: Renkli Atlas. İstanbul: Babil.
  • Türkoğlu, Nurçay (1988). Toplumsal Değişimde TV İzleyiciliği: TV İzleyen ve İzlemeyen İki Köyde Karşılaştırmalı Alan Araştırması. (yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yumlu, Konca (2007). “Acceptance of Internationally Based Genres.” The Media and International Communication. Barbara Lewandowska Tomaszczyk, vd. (der.) içinde. Berlin: Peter Lang. 277-288.