İnternet Zamanında Aile İlişkileri

Ankara'da "orta sınıf" ailelerden on iki kişiyle derinlemesine, yüz yüze görüşmelere dayanan bu makale, bireylerin internet kullanımlarını ve buna bağlı olarak aile içi ilişki biçimlerini incelemektedir. Çalışmada, bilgisayar ve internet kullanımının anlamlandırılması, toplumsal cinsiyet ilişkileri ve internet kullanımı, çocukların eğitim ve denetimi, gizlilik ve mahremiyet ile aynı mekan içinde uzaklaşma gibi konulara bakılmıştır. İnternet kullanımıyla karmaşık aile ilişkilerini bir arada tartışan bu çözümlemede, sebep-sonuç ilişkileri aramak yerine, konuşulan internet kullanıcılarının anlatımlarından yola çıkılarak "güven", "bağımsızlık", "çifte standart", "güvensizlik" ve "bağımlılık" gibi beş model belirlenmiştir.

Family Relations in the Internet Age

Based upon in-depth interviews with twelve individuals from "middle-class" families in Ankara, this article explores the relationship between lnternet use and intra-family relations. The ways family members make sense of computer and lnternet use, gender relations in lnternet use, children's education and supervision, secrecy and privacy, and distancing in the household are among the topics particularly considered in this study. Based on an analysis of the users' experiences, instead of seeking cause-effect relations between lnternet use and complex family relations, we identify five models, namely, "trust", "independence", "double standards", mistrust" and "dependence".

___

  • Abel, Ruben (1976). Man Is tize Measure. New York ve Londra: The Free Press.
  • Bakardjieva Maria ve Richard Smith (2001). "The Internet in everyday life: Computer networking from the standpoint of the domestic user." New Media & Society. 3 (1): 67-83.
  • Çağıltay, Kürşat, vd. (2001). "Media Imperialism An Appropriate Framework for Understanding Internet Development? The Case of Turkey." Association of Internet Researchers toplantısında sunulan bildiri. Minneapolis. MN.
  • Chadwick, T., vd. (2000). Turkish Internet. İstanbul: Merrill Lynch.
  • CyberAtlas (2002). "The World's Online Populations."http://cyberatlas.intemet.com/big_picture / geographics/ article / O, 1323,5911_151151,00.ht ml