Gerbner'in Ekme Tezi ve Anlattığı Öyküler Üzerine Bir Değerlendirme

Ekme tezi ve kültürel göstergeler incelemesi iletişim kuram ve araştırmaları alanında 1960'1ardan beri önemli bir yer kaplar. Bu çalışmada, Gerbner'in genel olarak yaklaşımı ve özel olarak ki'nin birinci sayısında yer alan "Anlattığımız Öyküler" makalesi eleştirel bir biçimde değerlendirildi. Gerbner'in yaklaşımının kuram ve yöntem, bulgular ve önerilerinin anlamı, sınırlılığı ve yetersizliği üzerinde duruldu. İletişim kuram ve incelemelerinde, kültürel göstergelerin, şiddetin ve ekmenin önemli olduğu, fakat televizyondaki şiddetin ve günlük yaşamdaki sonuçlarının çok dar bir çerçeve içinde alındığı; hem çeşit hem de işlevsellik bakımından Gerbner ve arkadaşlarının üzerinde durduğu şiddetten çok daha önemli olan ve incelenmesi gereken şiddet biçimleri olduğu vurgulandı.

An Evaluation on Gerbner's Cultivation Thesis and the Stories He Told

The cultivation thesis and cultural indicators research ave taken an important place in communication theory and research since the mid 60s. The present article critically evaluates Gerbner's approach in general and "The Stories We Tell" appeared in ki's first issue in specific. The meaning, limitations and shortcomings of theory and method, findings and recommendations of Gerbner's approach are analyzed. Although cultural indicators. violence and cultivation are important in communication theory and research. violence in media and effects on daily life of individuals are taken in a limited framework, and there are far more important violence issues in terms of variety and functionality and require investigation than the violence issues Gerbner and his associates focus on.

___

  • Alemdar, K. ve 1. Erdoğan (1998). Başlangıcından Günümüze iletişim Kuram ve Araştırmaları. Ankara: Emel Matbaası.
  • Blank, D. M. & G. Gerbner (1977). "The Gerbner Violence Profile." Journal-of-Broadcasting 21 (3): 273-279.
  • Boyd-Barrett, O. & P. Braham {1987). Media, Knowledge and Power. London: Croom Helm.
  • Boyd-Barrett, O. (1997). "International Communication and Globalization: Contradictions and Directions." lnternational Communication and Globalization. A. Mohammadi (der.) içinde. London: Sage.
  • Condry, J. (1989). The Psychology of Television. NJ: Lawrence Erlbaum.
  • Dominick, J. R. (1990). The Dynamics of Mass Communication. NY: McGraw Hill.