KÜRESEL KRİZ: COVİD-19 SALGIN SÜRECİNE FELSEFİ BAKIŞ

Günümüzde yaşanılan Covid-19 salgını insanlık tarihinde tekrar eden bir krizin küresel yansımalarını gözler önüne sermektedir. Salgının etkilerinin ve sonuçlarının üzerine yeniden düşünmek ve sorgulamak gerekir. Felsefe ile salgın arasında kurulan ünsiyet, epistemoloji, bilim, siyaset, ahlâk, mutluluk gibi temel kavramların insanın problemler karşısında durması gereken edimin konumunu belirlemektedir. Çalışmamızda, küresel kriz olan Covid-19 pandemi sürecinin felsefi yönden ele alınması amaçlanmaktadır. Araştırmamız giriş kısmındaki insanın zaman ve mekan bağlamında anlam arayışında olduğu sürecin ele alınmasıyla devam etmektedir. İlk bölümde; insanın bilgi, eğitim ve bilim ilişkisinin irdelenmesiyle çalışmanın temeli oluşturulmaktadır. Filozoflar ile salgının serencamı ve ahlâkî yönünün irdelendiği ikinci bölümde; geçmişteki ve günümüzdeki birçok filozofun görüşleriyle temellendirilerek kapsamlı bir tahlil yapılmaktadır.

___

  • Agamben, Giorgio (2018). İstisna Hali. Çev. Kemal Atakay. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Agamben, Giorgio (2020). “Covid-19: Gerekçesiz Bir Acil Durumun Yarattığı İstisna Hali”. Çev. Öznur Karakaş. Terrabayt Dijital Dergi (Şubat Sayısı), https://terrabayt.com/dusunce/covid-19-gerekcesiz-bir-acil-durumun-yarattigi-istisna-hali/ [27.02.2020].
  • Akça, Sümeyye (2018). Sosyal Bilimlerde Etik Sorunlar. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Aristoteles (2016). Magna Moralia. Çev. Gurur Sev. İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
  • Bayraktar, Levent (2013). Felsefe ile. Ankara: Aktif Düşünce Yayınları.
  • Camus, Albert (2014). Veba. İstanbul: Can Sanat Yayınları.
  • Cevizci, Ahmet (2015). Etik – Ahlâk Felsefesi. İstanbul: Say Yayınları.
  • Doğan, Mehtap (2020). “Coronavirüs Bunalımı ve Makineleşme Kaygısı”, Corona Sonrası Dünyaya Bakış, ed. H. Haluk Erdem, Bursa: Sentez Yayıncılık, 227-232.
  • Erdem, Hasan Haluk (2012). “Edgar Morin’de İnsanlık Durumu ve ‘Geleceğin Eğitimi’ Düşüncesi”. Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, 13: 75-88.
  • Ertürk, Selahattin (2013). Eğitimde Program Geliştirme. İstanbul: Edge Akademi Yayıncılık.
  • Gezer, Melahat-İlhan, Mustafa (2018). “Akademisyenlerin Perspektifinden Türkiye’de Eğitimde Fırsat Eşitsizliğine Neden Olan Faktörlerin Sıralama Yargılarıyla İncelenmesi”. Yükseköğretim Dergisi, 8 (3): 302-312. http//doi:10.2399/yod.18.016.
  • Gürsoy, Kenan (2013). Birleyerek Oluşmak-Felsefe ve Tasavvuf Üzerine Konuşmalar. Ankara: Aktif Düşünce Yayınları.
  • Kala, Muhammed Enes (2009). Aristoteles, İbn Sînâ ve Ravaisson’da Alışkanlık-Ahlâk İlişkisinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kaşbaş, Hakan (2016). “İstisna Hali Kitap Tanıtımı”. Mukaddime Dergisi, (7): 410-414. http://doi: 10.19059/mukaddime.28335.
  • Kesgin, Ahmet (2011). Sömürgecilikten Küreselleşmeye Siyasetin Pragmatik Temelleri. Ankara: Phoenix Yayınları.
  • Kuçuradi, İoanna (2018). İnsan ve Değerleri. Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu.
  • Morin, Edgar (2013). Geleceğin Eğitimi İçin Gerekli Yedi Bilgi. Çev. Hüsnü Dilli. İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Morin, Edgar (2020). “Koronavirüs toplumda yozlaşan dayanışmayı güçlendiren bir yaklaşım oluşturabilir”. BBC News. (Mart Bülteni). https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51974391 [20.03.2020].
  • Sahranç, Ümit (2015). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sanay, Eyyüp (2014). Sosyoloji. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Selçuk, Ziya (2001). Okul Deneyimi ve Uygulama, Öğretmen ve Öğrenci Davranışlarının Gözlenmesi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Vural, Mehmet (2018). Tanzimat’tan Günümüze Türkiye’de Felsefe. Ankara: Elis Yayınları.
  • Žižek, Slavoj (2020). “Koronavirüsü Karar Vermeye Zorluyor: Ya Küresel Komünizm Ya Orman Kanunları”. Çev. Serap Güneş-Koray Kırmızısakal. Terrabayt Dijital Dergi (Mart Sayısı): 1 https://terrabayt.com/dusunce/zizek-koronavirusu-karar-vermeye-zorluyor-ya-kuresel-komunizm-ya-orman-kanunlari/ [12.03.2020].
  • Žižek, Slavoj (2020). “Koronavirüsü, Kapitalizme ‘Kill Bill-vari’ Bir Darbedir, Komünizmin Yeniden İcat Edilmesine Yol Açabilir”. Çev. Öznur Karakaş; Koray Kırmızısakal. Terrabayt Dijital Dergi (Şubat Sayısı): 1, https://terrabayt.com/manset/zizek-koronavirusu-kapitalizme-kill-bill-vari-bir-darbedir-komunizmin-yeniden-icat-edilmesine-yol-acabilir/ [28.02.2020].