İSLAMCILIK PANORAMASINDAN II. MEŞRUTİYET BASININA BİR BAKIŞ: BEYÂNÜ’L-HAK GAZETESİ I. CİLT (İNDEKS VE YAZI ÖZETLERİ)

Beyânü’l-Hak, 7 cilt 182 sayı olarak 1908-1912 yılları arasında yayımlanmış bir gazetedir. Meşrutiyet döneminin İslamcı görüşünü savunan bir yayın organı olması hasebiyle yazar kadrosu da genel itibarıyla ulema sınıfındandır. Bu dönemdeki ulema, toplumdaki kültürel, siyasi, sosyal olaylar ile yakından ilgilenmişler, görüş ve düşüncelerini açık bir şekilde dile getirmişlerdir. Bu durum da Beyânü’l-Hak gazetesinin itibar görmesine ve geniş çevrelerce duyulmasına sebep olmuştur. Beyânü’l Hak, istibdat karşıtlığı ve terakki taraftarlığıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. İslam’ın terakkiye engel olmadığı gazete yazılarında sık sık altı çizilmiştir. Bu yönüyle de dikkatleri üzerine çekmiştir. Balkan savaşının başlamasıyla yazın hayatına son verilen bu gazetenin içeriği dini, fenni, iktisadi birçok konuyu kapsamaktadır. Bu çalışmada, Beyânü’l Hak gazetesinin içeriği, yayın ilkesi ve politikalarının görülmesi amacıyla 26 sayıdan oluşan I. Cilt incelenmiştir. Gazetede yer alan yazıların özetlerine yer verilmiştir. Yazıların özet şekilleri gazetede bulunduğu sırasıyla sadeleştirilerek verilmeye çalışılmıştır. Makale ve haber gibi düşünce yazılarının dışında ihtar, ilan ya da duyuru kısımları da ayırt edilmeden çalışmaya dahil edilmiştir.

___

  • Güngör, Zülfikar,(2002). "Beyanü'l-Hak'dan: Mevlana Hüseyin Vaiz ve Tefsir-i Hüseyni", Tasavvuf İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, Temmuz-Aralık Yıl: 3, sy. 9, s. 363-368.
  • Bektaş, Ekrem (1992). “Beyânü’l-Hak” DİA, C.VI, İstanbul.
  • Kılıç, Hulusi(2003). El-Makâmât, DİA, Ankara, 2003, 27.c, s.414-415.
  • Halis, Ayhan (1993). “Cemiyet-i İlmiye-i İslâmiye”, DİA, C.8, İstanbul, s.332.
  • Gündüz, Mustafa ( 2006). “Ahmed Şirânî ve Medreseleri Hem Eleştiren Hem de Savunan Dergisi: “Medrese İ’tikatları”, (İndeks ve Yazı Özetleri), Folklor Edebiyat, S.47, s. 97-131.