ÜNİVERSİTELİ VE İŞÇİ GENÇLİĞİN GELECEK BEKLENTİLERİ VE KÖTÜMSERLİK-İYİMSERLİK DÜZEYLERİ

Endüstrinin isteklerine göre eğitim gören üniversiteli gençlik ve endüstriyel üretimde yer alan işçi gençlik kent ortamında geleceğe nasıl bakmaktadırlar? Bu soruya cevap aramak üzere 1994 yılında İstanbul'da yapılan araştırmada 16-24 yaş grubundaki gençler incelenmiştir. Bulgular bir anket ve Scheier ve Carvver'in "Yaşam Yönelimi Testi" aracılığıyla elde edilmiştir. 1- Araştırma bulguları göstermiştir ki; üniversiteli gençlik geleceğe güvenle bakmada öğrenime birinci derecede yer vermemektedirler. Çok çalışma %57.6 oranla birinci neden, eğitim %34.5'le ikinci neden olarak gösterilmiştir. 2- Üniversiteli gençlerin gelecekte beklentileri %36.7 oranla iyi bir iştir ve %27.7 oranınla sıcak dostluk ilişkisidir. 3- Üniversiteli gençliğin daha bağımsız ve iyimser (%49.0) olduğu gözlenmiştir. 4- İşçi gençlik gelecekte %34 oranında daha çok iyi bir eş istemektedirler. Onların zaten işleri vardır. 5- İşçi gençliğin daha bağımlı ve kötümser (%60.9) olduğu gözlenmiştir. Toplumun geleceğini yönlendirecek gençlerin gelecek beklentisi bakımından daha iyimser olmalarında yarar vardır. Bu durum sağlıklı ve umutlu bir toplumu hazırlayacaktır

Future Expectations of University Students and Youngvvorkers and Their Levels of Optimism and Pessimism.

How do the university youth educated according to the needs of the industry and the working youth in industrial labor force orient themselves tovvard the future in urban environment? To study this question, young people who are betvveen 16-24 age investigated in this research carried out in İstanbul, in 1994. The findings are obtained with a questionnaire and the Scheir and Carvver's "Life Orientation Test". 1- The finding show that university students don't give primary importance to education. Working hard with 576.% is the first importance, education with 34.5% is the second. 2- The expectations of university students for the future are good job with 35.7% and a sociable atmosphere with 27.7%. 3- University youth are more independent and pessimistic with 49.0% towards the future. 4- VVorking youth want to get married a good partner with 34.0%. 5- VVorking youth are more dependt but optimist with 60.9% İt is essential that the youth who will give shape to the future of society have optimitic expectations for the future

___

  • Adler A (1994) İnsan Tabiatını Tanıma, Çev. Ayda Yörükan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara. Aydın G ve Tezer E (1991) İyimserlik, Sağlık Sorunları ve Akademik Başarı İlişkisi, Psikoloji Dergisi, Cilt: 7, Sayı:26, Ankara.
  • Baykara A (1989) Ana-Baba Tutum Özelliklerinin Gencin Uyumuna Etkisi, Üniversite Gençliğinde Uyum Sorunları, B.Ü. Yayını, Ankara.
  • Bank BJ ve Slavings RL (1992) What do Students Want? The Sociological Ouarterly Vol: 33 no:1, 321-335.
  • Çakır H (1984) Gençlik Üzerine Düşünceler, Cumhuriyet Gençlik Eki, İstanbul. DİE 1993 Yıllığı.
  • Ekin N (1980) Gençlerin İşsizlik Sorunu, Sosyoloji Konferansları, İ.Ü. İktisat Fakültesi, İstanbul. Gökçe B (1992) Toplumsal Bilimlerde Araştırma, Savaş Yayınları, Ankara.
  • Gökçe B (1984) Orta Öğretim Gençliğinin Beklenti ve Sorunları, MEGSBY, No: 270, Ankara
  • Gökçe B (1976) Gecekondu Gençliği, H.Ü. Yayını, Ankara.
  • Güler M (1997) Üniversite Gençliğinin Kişilik Özellikleri ve Uyum Sorunları, M.Ü. Eğitim Bilimleri Dergisi, İstanbul.
  • Güler M (1983) Üniversite Öğrencilerinin Eysenck Kişilik Kuramına Göre Özellikleri, (Basılmamış Master tezi, Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Fakültesi), Ankara.