Teşhir Toplumu ve Yeni Medya: Teşhir Toplumunun Oluşmasında Önemli Bir Araç Olan Yeni Medya Üzerine Bir Değerlendirme

İnternet tabanlı iletişim araçlarının ortaya çıkışı ile birlikte yeni medya, iletişim alanının önemli mecralarından biri olmuştur. Bu mecra oldukça kolay, ucuz ve herkese iletişim kurma imkânı veren bir medya alanıdır. Bu medya alanı pek çok medya alanını birleştirmiş ve bünyesinde toplamıştır. Dünya çapında oldukça yaygın bir kullanıcısı olan bu medya alanı, iletişim alanında pek çok avantajı kullanıcısına sunduğu gibi aynı zamanda da bazı toplumsal problemlerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışmada yeni medya ile daha görünür olan teşhir, teşhir toplumu ekseninde kavramsal ve kuramsal alt yapısı ile ele alınmaktadır. Ayrıca teşhir toplumu konusu, yeni medya ve mahremiyet görünümleri üzerinden bir değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Gönüllü veya gönülsüz bir şekilde gerçekleşen mahremiyet görünümlerinin toplumsal hayat üzerindeki varlıkları ele alınmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak özellikle teşhir toplumu bağlamında ortaya çıkan çok daha fazla görünür olmanın, inançlar değerler ve normlar için olumsuz bir etki ortaya çıkarabilmesi söz konusudur. Bu durum narsistik kişilik yapıların ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına da imkân verebilmektedir.

___

  • Anık, M. (2016). Aykırı Bir Düşünür Olarak J. Baudrillard ve Gösteriş Amaçlı Tüketim, Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(47), 441-453.
  • Arık, E. (2013). Sosyal Medyada Mahremiyet Görünümleri, Sosyalleşen Birey Sosyal Medya Araştırmaları içinde, Edt.: Ali Büyükaslan ve Ali Murat Kırık, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Arısoy, Ö. (2009). İnternet Bağımlılığı ve Tedavisi, Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 1, 55-67.
  • Can, İ. (2018). Teşhir Toplumu, Kavramlar, Kuramlar ve Pratikler, Sosyoloji Divanı Dergisi, 11, 9-26.