SERAMİK SANATINDA FORM OLUŞUMLARI VE ÇAĞDAŞ TÜRK SERAMİK SANATÇILARINDAN ÖRNEKLER

Seramik sanatının olmazsa olmazları arasında yer alan form, geçmişten günümüze birçok biçimde kendini göstermektedir. İlk insanların tesadüf sonucu keşfettikleri toprak ile ateşin birleşmesi sonucunda meydana gelen seramik formlar günümüze kadar yeni biçim ve boyutlarda varlığını sürdürmektedir. İlk üretilen seramik formların birçoğu günlük yiyecek ve içeceklerin muhafaza edilmesi ya da saklanabilmesi için tasarlanmış genellikle yuvarlak biçimli formlar olarak nitelendirilebilir. Gün geçtikçe teknolojinin gelişmesi ile birlikte seramik formların farklı tip ve boyutlarda üretimleri yapılmıştır. Bu durum seramik formları farklı kategorilerde ele alınabilir duruma getirmiştir. Seramik sanatında kullanım amacı için yapılmış olan eserlerin kendi içinde hangi tip formların içine girdiği bugüne kadar çok az sayıda araştırmanın konusunu teşkil etmektedir. Yapılan araştırmaların neredeyse tamamı bu konu hakkında yüzeysel bilgiler sunmaktadır. Burada amaç seramik sanatında yapılmış olan eserleri günümüz seramik sanatçılarından örnekler vererek kendi içerisinde gruplandırmaktır. 
Anahtar Kelimeler:

Seramik, Form, Seramik Sanatçılar

___

  • AVŞAR, L.-AVŞAR, M. (2019). “Yüzeysel Seramik Süslemelerinin Sanatsal Değerlendirilmesine Yönelik Yeni Kriterler” Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, s. 22-36, Antalya, https://dergipark.org.tr/tr/pub/aksos/issue/46882/519713
  • BULAT, M. (2007). Form ve Kompozisyon” Sanat Dergisi, sayı: 13, s: 73-78, Erzurum, https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunigsfd/issue/2600/33456
  • BULUT, M-BULUT, S.-AYDIN, B. (2014). “Form ve Kompozisyon”, ASOS Journal, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2, Sayı: 6, Eylül 2014, s.478-488.
  • ENZEN, J. N. (2008). “Biçim”, Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi 1, İstanbul.
  • HOPPER, R. (1986). Functional Pottery, Form and Aesthetic in Pots of Purpose, chilton book company, Radnor, Pennsylvania.
  • ÖKSE, A. T. (2002). Arkeolojik Çalışmalarda Seramik Değerlendirme Yöntemleri, İstanbul,
  • ÖKSE, A. T. (2012). Ön Asya Arkeolojisinde Çanak Çömlek, Teknik Özellikleri, Biçimleri, İstanbul, Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
  • RICE, P. M. (1987). Pottery Analysis A Sourcebook, Chicago.
  • SÖZEN, M.-U. TANYELİ, (2012). Sanat Kavram ve Terimleri Sözlüğü, İstanbul, Remzi Kitapevi.
  • TOSUNOĞLU, E.D. (2011). “16. Yüzyıl İznik Çini Sanatında Yemek ve Servis Kaplarının İncelenmesi”, İnönü üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Malatya.