YERLEŞİM YERLERİNDEN GEÇEN ŞEHİRLERARASI YOLLARDA TRAFİK GÜVENLİĞİ PROBLEMLERİ

Türkiye’de karayolu trafik kazaları önemli bir sorundur. Şehirlerarası trafiğe hizmet eden karayollarının yerleşim yerlerinden geçirilmesi, sorunu büyütmektedir. Karadeniz Sahil Yolu (KSY), şehirlerarası bir yol olmasının yanında, üzerinde çok sayıda yerleşim bulundurması nedeniyle bir şehir içi yol görünümü arz etmektedir: bu yolda şehirlerarası trafikle beraber yoğun bir kent içi trafiği ve yaya trafiği bulunmaktadır. Çok fonksiyonlu bu yolda hız fazla olduğundan, kazalar da fazla ve şiddetli olmaktadır. Bu çalışmada, şehirlerarası trafik, kent içi trafik ve yaya trafiğini çakıştırmanın trafik güvenliği açısından sakıncalarına dikkat çekilmiş, örnek olarak KSY’deki durum ele alınmıştır. Çalışma sonucunda, ele alınan iller olan Giresun, Trabzon ve Rize’deki trafik güvenliğinin, ele alınan yıllar (2002‐2007) için Türkiye ortalamasına göre düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca, yaya güvenliğini değerlendirmek için ele alınan 4 adet yol kesiminde (10‐19, 10‐20, 10‐21 ve 10‐22), ele alınan yıllar (2003, 2004, 2006, 2007) için yaya güvenliğinin, Türkiye ortalamasına göre düşük olduğu görülmüştür. Sorunun çözümüne yönelik olarak bazı önerilerde bulunulmuştur.

TRAFFIC SAFETY PROBLEMS IN INTERCITY ROADS PASSING THROUGH URBAN AREAS

In Turkey, “highway traffic accidents” is a huge problem. Crossing intercity roads by urban areas enlarges the dimension of the problem. The Black Sea Coastal Highway (BSCH), as an intercity road, also shows properties of an urban road due to existence of many settlements along it: in this road, there exist dense urban traffic and dense pedestrian traffic together with intercity traffic. Since speed is high in this multi‐functional road, the number and severity of accidents are also too much. In this study, drawbacks of superposing the intercity traffic, urban traffic and pedestrian traffic were emphasized. The current situation in BSCH was given as an example. It was found that traffic safety in the Giresun, Trabzon and Rize provinces is low with respect to Turkey averages, for the years handled (2002‐2007). Furthermore, it was found that pedestrian safety in selected sections of the BSCH is also low with respect to Turkey averages, for the years handled. Some suggestions were made for the solution of the problem.

___

  • Avenoso A. ve Beckmann J., 2005, The Safety of Vulnerable Road Users in the Southern. Eastern and Central European Countries (The “SEC Belt”), European Transport Safety Council, Brussels.
  • EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü), 2009, Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Aylık Trafik Kaza İstatistikleri,Aralık.
  • ETSC, 1999, Police enforcement strategies to reduce traffic casualties in Europe, Brussels, Belgium.
  • Kahramangil, M.,  Şenkal,  Ş., 1999, Kaza Kara Noktaları Belirleme Yöntemleri. II. Ulaşım ve Trafik Kongresi – Sergisi. Ankara.
  • KGM, 2009, Trafik Kazaları Özeti 2008, KGM Bakım Dairesi Başkanlığı, Trafik Şubesi Müdürlüğü.
  • KGM 10. Bölge Müdürlüğü, (2010) Yıl  İçerisinde Meydana Gelen Trafik Kazalarına Ait Bilgiler, 2003, 2004, 2006 ve 2007 yılları.
  • OECD, 2009, OECD Factbook 2009: Economic, Environmental and Social Statistics.
  • PIARC, 1996, Karayolu Trafik Kazaları: Başarıyla Üstesinden Gelinebilecek Dünya Çapında Bir Problem!, PIARC Karayolu Güvenliği Komitesi, Çeviren: Tuğba Kiper.
  • Sancar C., Aydemir Ş., Öksüz A.M., 2005, Urban Transport and Environment: Assessment of Probable Environmental Impacts of “Black Sea Coast Double Lane Motorway”. 3 rd International Conference on Ecological Protection of The Planet Earth. İstanbul.
  • SWEROAD, 2000, Karayolu Tasarımı Raporu, Ek 4‐Şehir Geçişleri ile  İlgili Olarak Önerilen Tasarım Esasları, Ankara.
  • TUİK (Türkiye  İstatistik Kurumu), 2010, Bölgesel  İstatistikler (http://tuikapp.tuik.gov.tr/Bolgesel/menuAction.do).
  • WHO (World Health Organization), 2009, International Travel and Health‐ Situation as on 1 January 2009