GÖKPINAR BARAJI (DENİZLİ) DOLUSAVAK VE EŞİK YAPISI TEMEL ZEMİNİNDE YAPILAN JEOTEKNİK ÇALIŞMALAR

Su kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amacıyla baraj, gölet, regülatör ve sulama ana kanalları gibi yapılar inşa edilmektedir. Büyük miktardaki suyun kontrol altında tutulmasını gerektiren bu tür mühendislik yapılarının uzun yıllar kullanılabilmesi; üzerine inşa edileceği jeolojik birimlerin jeoteknik özelliklerinin iyi belirlenerek buna uygun proje tasarımı ve zemin iyileştirmesi yapılmasına bağlıdır. Bu çalışmada, Gökpınar Barajı (Denizli) dolusavak ve eşik yapısı temel zemininde yapılan saha incelemeleri ile temel sondajı ve presiyometre deneylerinin sonuçlarına göre yapılan jeoteknik iyileştirme önlemlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Baraj alanındaki jeolojik birimlerin jeolojisi ile dolusavak ve eşik yapısının altındaki birimlerin mühendislik özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Dolusavak ve eşik yapısının oturacağı birimlerin taşıma gücü ve oturma hesaplarına yönelik olarak yerinde (in-situ) presiyometre ve çekme deneyleri yapılmış; bu deneylerin sonuçları yorumlanarak, inşa edilecek yapıdan gelecek yük ile zeminin emniyetli taşıma gücü karşılaştırılmıştır. Zayıf taşıma gücüne sahip birimlerin güçlendirilmesi için alınması gereken önlemler ve güçlendirme işlemleri (zemin sağlamlaştırma enjeksiyonu, ankraj çalışması vb) hakkında bilgiler verilmiştir.

Geotechnical Studies at Spillway and Gate of Gökpinar Dam (Denizli) and Dam Foundation Soil

Dams, regulators, irrigation canals etc. have been built to use water resources for economic aims. These types of engineering structures, have to control enormous volume of water, are required to determine all the geological and geotechnical properties of the construction site. The main goal of the study is to mitigate the geological and geotechnical hazards by assessing the pressuremeter test and borehole data performed on the spillway and gate of Gökpınar Dam in Denizli. Geological and geotechnical characteristics of the spillway and gate were also given in the text. Pressuremeter and pull-out tests were carried out on spillway and gate foundations and the obtained results have been correlated to projects data. Some details have also been given about re-enforcement of the weak soil includes cement injection, and bolts.

___

  • ASTM-D 4719-87 (1987) Standard test method for pressuremeter testing in soils, American Society for Testing and Materials, Philadelphia, USA.
  • Bell, A. L., 1993. Ground improvement. Editted by M. P. Mosely.
  • Bowen, R., 1975. Grouting in engineering practice. John Willey, New York.
  • Caron, C., Cattin P., Herbst, F., 1975. Injections (Foundation Engineering Handbook), Van Nostrand Reinhold (edited by H. Winterkorn, H. Y. Fang), New York.
  • Clayton, C.R.I., Matthews, M.C. ve Simons, N.E., 1995. Jeoteknik saha incelemesi. Blackwell Science Ltd. (Çevirenler: Çetin, H., Kayabalı, K. ve Arman, H., 2005. Gazi Kitabevi, Ankara), 583 s.
  • Day, R.W., 2002. Geoteknik deprem mühendisliği el kitabı. McGraw-Hill (Çevirenler: Mollamahmutoğlu, M. ve Kayabalı, K. 2004, Gazi Kitabevi, Ankara), 600 s.
  • DSİ. 1989. Denizli-Çürüksu projesi Gökpınar Barajı planlama raporu. Aydın. 160 s.
  • DSİ. 1998.a. Gökpınar Barajı dolusavak ve eşik yapısı temel zemini presiyometre deneyi ölçümleri raporu. Aydın. 140 s.
  • DSİ. 1998.b. Gökpınar Barajı dolusavak enjeksiyonu raporu. Aydın.
  • Keskin, S.B., Güngör, M., Fırat, M. 2006. Bağlama altında sızmadan dolayı meydana gelen potansiyel ve hız dağılımına zemin türü, palplanş ve menba blanketi etkisi. Mühendislik Jeolojisinde Çağdaş Uygulamalar Sempozyumu. 25-27 Mayıs 2006, Pamukkale Üniv., 191-199. Denizli, Türkiye.
  • Kosmatka, S., 1990. Cementituous Grouts and Grouting, Portland Cement Association.
  • Kramer, S.L., 1996. Geoteknik deprem mühendisliği. Prentice-Hall, Inc. (Çeviren: Kayabalı, K. 2003, Gazi Kitabevi, Ankara), 708 s.
  • Littlejohn, G. S., 1982. “Design of cement based grouts”, Grouting in Geotechnical Engineering, ASCE, 35-48, New York.
  • Mair, R.J. ve Wood, D.M., 1987. In-situ pressuremeter testing: methods testing and interpretation, CIRIA Ground Engineering Report, Butterworth, London.
  • Ménard, L., 1975. The Ménard Pressuremeter. Les Éditions Sols-Soils, 26, 7-43.
  • Özocak, A., 1994. İnce daneli çimento ile enjeksiyon model deneyleri. Yüksek Lisans Tezi, İTÜ, İstanbul (yayımlanmamış).
  • Shroff, A. V., and Shah, D. L., 1993. Grouting technology in tunneling and dam construction, Balkema, Brookfield.
  • Wood, D.M. 2004. Jeoteknik Modelleme (Uygulamalı Jeoteknik Cilt:1). Spon Pres, NY (Çeviren: Kayabalı, K. 2006, Gazi Kitabevi, Ankara), 480 s.
Konya Journal of Engineering Sciences-Cover
  • Yayıncı: Konya Teknik Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

IKONOS, ASTER VE LANDSAT UYDU VERİLERİNİN MANYEZİT ARAŞTIRMALARINDA KARŞILAŞTIRILMASI: MİHALIÇÇIK-ESKİŞEHİR-TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Doğan AYDAL, İpek USLU TAŞDELEN

GÖKPINAR BARAJI (DENİZLİ) DOLUSAVAK VE EŞİK YAPISI TEMEL ZEMİNİNDE YAPILAN JEOTEKNİK ÇALIŞMALAR

T. BEYAZ, N. ÜNLÜ, M. AKGÜN

KEŞAN – ENEZ ARASINDAKİ ZEOLİT İÇEREN BİRİMLERİN MİNERALOJİK ÖZELLİKLERİ

Mustafa ALBAYRAK, Abdullah ÇUBUKÇU, Ahmet ACAR

MALATYA-YONCALI BARAJI SULAMA TÜNELİ JEOTEKNİK PLANLAMA ÇALIŞMALARI

Şafak EYÜBOĞLU

ORTAKÖY (SİVAS) JEOTERMAL SAHASININ ÖZELLİKLERİ

İbrahim KARA, M.Tahir NALBANTÇILAR

PLEYİSTOSEN-GÜNCEL GEVŞEK ÇÖKELLER ÜZERİNDE YAPILAŞMANIN JEOTEKNİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ

İbrahim ÇOBANOĞLU, Ahmet ÖZBEK, Murat GÜL

ALAKEÇI-KISACIK (BAYRAMİÇ-BALIKESİR) CEVHERLEŞME BÖLGESİNİN LANDSAT 7 ETM+ KULLANILARAK CROSTA TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ

Doğan AYDAL, Alaaddin VURAL, İpek USLU TAŞDELEN, Emine GÖKÇE AYDAL

ADANA YERLEŞİM ALANINDAKİ ALÜVYONLARIN JEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ YARDIMIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ

İbrahim ÇOBANOĞLU, Şaziye BOZDAĞ

HATUNSARAY-ÇATÖREN (KONYA GÜNEYBATISI) ÇEVRESİNDEKİ GEYİKDAĞI, BOLKARDAĞI BİRLİKLERİ VE NEO-OTOKTON BİRİMLERİN STRATİGRAFİSİ VE YAPISAL JEOLOJİSİNDE YENİ BULGULAR

Ö. Soğusancaklı ÖZKAN, A. TURAN

HEYELAN DUYARLILIK HARİTALARININ ÜRETİLMESİNDE ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİNİN VE CBS’NİN KULLANIMI

Ali YALÇIN