DENİZLİ BELEDİYESİ KENT BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI VE FAYDA/MALİYET ANALİZİ

Kentsel alanlarda yerel yönetimler tarafından yürütülen teknik hizmetler açısından, mevcut yazılı belgelere ilave olarak güncel harita tabanlı konumsal bilgilere de hızlı bir şekilde erişim büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda Kent Bilgi Sistemleri (KBS) teknolojisi kentsel yönetimler için etkin bir karar-destek aracıdır. KBS, yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu, kent kapsamındaki her türlü grafik ve öznitelik bilgiyi organize eden ve yöneten konumsal tabanlı bir bilgi sistemidir. Yapılan çalışmada Denizli Belediyesi için KBS tasarımı yapılmış, tasarımda; proje planlaması, yazılım ve donanım seçimi, veri tabanı tasarımı, veri toplama, veri depolama, sistemin test edilmesi gibi aşamalardan geçilerek fayda, harcama kalemleri ile fayda-maliyet analizi sonuçları somut olarak çıkarılmıştır.

Denizli Municipal Urban Information System Design and Benefits/Cost Analysis

It is very important that the rapidly access to the current map-based spatial information in addition to the present written documents in terms of the technical services carried out by local governments in urban areas. Therefore, the Urban Information Systems (UIS) technology is a very efficient decision making tool for urban governments. UIS is a spatial based information system that includes various graphic and attributes data for urban area. This kind of information is required for local governments. In this Study, a UIS design for Denizli Municipal has been carried out. In the design; project planning, selection of software and hardware, database design, data collection, data storage and testing of the system and its application have been done. As a result, Benefit-Cost analysis has been concretely argued.

___

  • Avcı, C., Durduran S.S., 2012, Constitute Working for the Development of Urban Information System of Osmaniye and an Overview of These Systems, International Multidisciplinary Scientific Geoconference & EXPO–SGEM (Surveying Geology& Mining Ecology Management), Bulgaria,17-23 Haziran,997.
  • Çete, M., 2002, Kent Bilgi Sistemi Tasarımı ve Uygulaması: Pelitli Belediyesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 1-97.
  • Çelik, K., 2001, Konumsal Kent Bilgi Sistemlerine Geçişte Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma İhtiyaçlarının Araştırılması ve Modellenmesi, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon, 1-230
  • Erdem, R., Meşhur, M. Ç., Sağ, M.A.,2008, “Planlama ve Yetki Sınırı İkileminde Bir Plan; Denizli Kenti Çevre Düzeni Planı”, Selçuk Üniversitesi Mühendislik‐Mimarlık Fakültesi Dergisi,V.23,No.3, pp.5.
  • Eser, Ü., 2011,Denizli Kent Bilgi Sistemi Tasarımı ve Fayda Maliyet Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 64-65
  • Eser, Ü., 2009, Denizli Kent Bilgi Sistemi Oluşturma Çalışmaları, Yüksek Lisans Semineri, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya, 64-6
  • Yomralıoğlu, T., 2000, Coğrafi Bilgi Sistemleri Temel Kavramlar ve Uygulamalar, İstanbul, 55-58
  • Tecim, V.,1999, “ Bilgi Teknolojilerinde Yeni Bir Gelişme: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ve Bilgi Sistemleri Arasındaki Yeri”, D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:14, Sayı:1, Yıl:1999, 1-12 . URL 1: www.denizli.gov.tr/ ,ziyaret tarihi:01.12.2012.
  • URL 2: www.cografya.gen.tr/cbs/cbs-yazilimlari.htm, ziyaret tarihi:11.02.2013.