Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemi Olarak Hipnoterapi Uygulamaları

ÖZETT. C. Sağlık Bakanlığı tanımına göre hipnoz; telkin yoluyla, diğer bir kişinin bilinç ve farkındalık düzeyinde, hisler, duyular, düşünceler, hafıza veya davranışlarında değişiklik elde etmek üzere tasarlanmış veya bu sonucu ortaya çıkaran eylem veya prosedürdür. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinden (GETAT) biri olan hipnoz akut ve kronik birçok hastalığın tedavisinde primer olarak veya tamamlayıcı bir yöntem olarak güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Bilimselliği ve etkinliği birçok çalışma ile kanıtlanmış olan hipnozun, yönetmeliğin çıkması ile ülkemizdeki hak ettiği yere geleceğini umuyoruz.
Anahtar Kelimeler:

Hipnoz, Tedavi, Uygulama

Hypnotherapy Applications as a Traditional and Complimentary Medicine Method

ABSTRACTHypnosis is defined as an act or procedure which is designed to change a person’s consciousness and awareness level and her/his feelings, emotions, memory or behaviors through suggestion or which leads to this change by the Ministry of Health.It is one of the treatment techniques of Traditional and Complimentary Medicine (TCM), and is used as a reliable option in treatment of many acute and chronic diseases as a primary of complimentary method. Hypnosis has been proven to be a scientific and effective method by many studies. With publication of regulations, we hope that it will come to its proper place.

___

  • 1- Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliği. Resmi Gazete. Erişim: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3.htm.2- Shih M, Yang YH, Koo M. A meta-analysis of hypnosis in the treatment of depressive symptoms: a brief communication. Int J Clin Exp Hypn 2009;57(4):431-42.3- Wester WC, Hammond DC. Solving crimes with hypnosis. Am J Clin Hypn2011;53(4):255-69.4- McCormack D. Hypnosis for hyperemesis gravidarum. J ObstetGynaecol 2010;30(7):647-53.5- Set T, Taştan K. Hipnoz ve Aile Hekimliğinde Kullanımı. Türkiye Klinikleri J Fam Med-Special Topics 2012;3(1):56-8.
KONURALP TIP DERGİSİ-Cover
  • ISSN: 1309-3878
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD adına Yrd.Doç.Dr.Cemil Işık Sönmez