Erken Repolarizasyon Morfolojisinin Anjiyografi Sonuçları Eşliğinde Prognoz ve Mortalite ile İlişkisi

Amaç: Erken repolarizasyon (ER) sık görülen bir bulgudur. Benign ya da malign karakterde olabilir. Erken repolarizasyon morfolojisi ve elektrokardiyogram (EKG) bulgularının anjiyografi bulguları ile klinik, prognoz ve mortalite üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2010 ile Aralık 2015 arasında acil servise başvuran ve EKG'sinde ER olan 442 hasta dahil edildi. Hastalar ER morfolojisinin yatay ve dikey olmasına göre iki gruba ayrıldı. Derivasyona göre ise inferior, inferolateral, anterior ve yaygın olmak üzere dört grup oluşturuldu. Ayrıca anjiyografi bulgularına göre sol ön inen (LAD), sirkumfleks (Cx), sağ koroner arter (RCA) ve normal olmak üzere dört grup belirlendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 52.16±9.07 yıl ve 260'ı (%58.8) erkekti. Hastaların 123'ünde(%28) yatay, 319'unda(%72) dikey morfoloji izlendi. Yatayl grupta 9(%7.3) ve dikey grupta 6(%1.9) olguda mortalite saptandı (p=0.008). Mortalite grubunun anjiyografi sonuçlarında 8 (%53,3) hastada Cx, 4 (%26,7) hastada RCA ve 3 (%20) hastada LAD oklüzyonu vardı. Yaşayan 318 (%74,5) hastanın anjiyografi sonuçları normaldi (p=0,001). Mortalitenin; aile öyküsü, brugada sendromu, aVR ST-segment varlığı ve senkop ile güçlü, cinsiyet, notch varlığı, V1-2'de QRS morfolojisi ve anjiyografi sonuçları ile orta düzeyde pozitif korelasyonu tespit edildi. Sonuç: Erken repolarizasyon morfolojisi, prognoz, mortalite ve girişimsel anjiyografi kararları için yardımcı bir bulgu olabilir.

The Relationship of Early Repolarization Morphology with Prognosis and Mortality Accompanied by Angiography Results

Objective: Early repolarization (ER) is a common finding in cases. It can be benign or malignant. We aimed to evaluate the effects of early repolarization morphology and electrocardiogram (ECG) findings on the clinic, prognosis, and mortality with angiography findings. Method: This retrospective study included 442 patients who were admitted to the emergency department between January 2010 and December 2015 and had ER in their ECG. The patients were divided into two groups according to the horizontal and ascending ER morphology. According to the derivation, four groups were formed as inferior, inferolateral, anterior, and common. Besides, four groups were determined according to the angiography findings: left anterior descending (LAD), circumflex (Cx), right coronary artery (RCA), and normal. Results: The average age of the patients in the study was 52.16±9.07 years and 260(58.8%) were male. Horizontal morphology was observed in 123(28%) of the patients and ascending morphology in 319(72%). Mortality was detected in 9(7.3%) of the horizontal group and 6(1.9%) of the ascending group (p=0.008). In the angiography results of the mortality group, 8(53.3%) patients had Cx, 4(26.7%) patients had RCA and 3(20%) patients had LAD occlusion. Angiography results of 318(74.5%) surviving patients were normal (p=0.001). Mortality; It had a strong positive correlation with family history, Brugada Syndrome, aVR ST-segment formation and the presence of syncope, and moderate positive correlation with gender, notch presence, QRS morphology in V1-2, and angiography results. Conclusions: Early repolarization morphology may be a helpful finding for prognosis, mortality, and interventional angiography decisions.

___

  • Tikkanen JT, Junttila MJ, Anttonen O, Aro AL, Luttinen S, Kerola T, et al. Early repolarization: electrocardiographic phenotypes associated with favorable long-term outcome. Circulation 2011;123(23):2666-73.
  • Pérez-Riera AR, Abreu LC, Yanowitz F, Barros RB, Femenía F, McIntyre WF, Baranchuk A. "Benign" early repolarization versus malignant early abnormalities: clinical-electrocardiographic distinction and genetic basis. Cardiol J, 2012;19(4):337-46.
  • Gussak I, Antzelevitch C. Early repolarization syndrome: clinical characteristics and possible cellular and ionic mechanisms. J Electrocardiol, 2000;33(4):299-309.
  • Klatsky AL, Oehm R, Cooper RA, Udaltsova N, Armstrong MA. The early repolarization normal variant electrocardiogram: correlates and consequences. Am J Med, 2003;115:171–7.
  • Mizusawa Y, Bezzina CR. Early repolarization pattern: its ECG characteristics, arrhythmogeneity and heritability. J Interv Card Electrophysiol, 2014;39(3):185–92.
KONURALP TIP DERGİSİ-Cover
  • ISSN: 1309-3878
  • Yayın Aralığı: 3
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD adına Yrd.Doç.Dr.Cemil Işık Sönmez
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kuzey Suriyeli Kadınların Süt Bankaları ve Süt Bağışına İlişkin Bilgi, Görüş ve Tutumlarının Değerlendirilmesi

Nazli Celik, Bahadir Karaca, Burak Celik, Nihal Bereket, Sibel Korkmaz

Türkiye'de Acil Servislerde Ön Omuz Çıkığı Hastalarının Epidemiyolojik ve Klinik Özellikleri: Tek Merkez Deneyimi

Murat ÇETİN, Nurcan BIÇAKÇI, Sercan BIÇAKÇI, Neil J CUNNINGHAM

Aktif ve Generalize Vitiligolu Hastalarda Azalmış Oksidatif Stres Belirteçleri

Yunus Ozcan, Ebru Karagun, Merve Alpay

Gastrointestinal Stromal Tümörlerin Klinikopatolojik Özellikleri ve Ki-67 proliferasyon İndeksinin Prognostik Önemi: Yeni Bir Prognostik Belirteç Olabilir

Sidika Findik, Gul Kanyilmaz

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Olan Hastalarda Komorbid Bronşektazinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Değerlendirilmesi

Cansu Yilmaz, Murat Acat, Serkan Oner, Habibe Inci, Didem Adahan

Bir yoğun bakım ünitesinde sık görülen enfeksiyonların önlenmesi için bir bakım paketinin etkinlik ve maliyetinin analizi: Yarı deneysel bir öntest-sontest tasarım çalışması

Gülay YAZICI, Hülya BULUT, Burcu BAYRAK KAHRAMAN, Tunçay PALTEKİ

Pankreatik Nöroendokrin Karsinomda Paraneoplastik Ciddi Sensorimotor Aksonal Polinöropati: Vaka Sunumu ve Literatür Taraması

Türkay AKBAŞ, Sinem Coşkun KANTARCIOĞLU, Serkan TORUN, Ayhan ÖZTÜRK, Onur EŞBAH, Ömer ÖNBAŞ

Sakarinin İştah, Enerji Alımı ve Serum Ghrelin Üzerinde Etkisi Var mı? Sağlıklı Erkeklerde Randomize, Kontrollü, Çapraz Bir Çalışma

Aylin BAYINDIR GÜMÜŞ, Alev KESER, Esra TUNÇER, Tuğba ALTUNTAŞ YILDIZ, İlknur KEPENEKCİ BAYRAM

Monosit/ Yüksek Dansiteli Lipoprotein (MHR) ve COVID-19 Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Belgin COŞKUN, Müge AYHAN, Elif Mukime SARICAOĞLU, Rahmet GÜNER, Esragül AKINCI, Turan BUZGAN, Bircan KAYAASLAN, Adalet AYPAK, Ayşe Yasemin TEZER TEKÇE, İmran HASANOĞLU, Ayşe KAYA KALEM, Fatma ESER, Yeşim AYBAR BİLİR, Burcu ÖZDEMİR

Cep Telefonu Uygulamasının Sigara Bırakmaya Etkisi

Selcuk Mistik, Cemalinur Uzun, Inci Gulmez