Aile Hekimliği Uzmanlığı Dergilerinin Geleceği ve İndeksler: Çözüm Önerileri

ve alan ile ilgili indeksli dergilerde yerin kısıtlı olması, ülkemizde çıkan nitelikli makalelerin görünebilirliklerini olumsuz etkilemektedir. Yerel ölçekte yayınlanan dergiler makalelerin yayınlanmasını ve kısmi görünebilirliğinin artması kolaylaştırmakla birlikte, akademik yükseltmelerde talep edilen endeksli dergilerde yayın yapmış olma kriteri, araştırmacıları etki faktörü olan ya da yüksek olan dergilere yönlendirmektedir. Bu durumu birçok ülkenin karşılaştığı mümkün ve bu fenomene “makale göçü” adını koymak doğru olacaktır (7). Makale göçünde nitelikli araştırma bulguları, etki faktörü yüksek yabancı dergilere gönderilirken, nitelikli yazılara ihtiyacı olan ve desteğe muhtaç olan dergiler nitelikli yazı bulmakta sıkıntı çekmektedir. Ülkemizde son yıllarda “ISI - Thompson Web of Science” grubu tarafından taranan dergilerin sayısı yetmişi aşmış durumdadır. Makalelerin göçü böylece nispeten azalmış olsa bile, etki faktörü yüksek dergilerin cazibeleri sürmektedir (Tablo 1). Bu cazibeye rağmen gelişmekte olan ülkelerin ancak %2‟si “ISI - Thompson Web of Science” edilmektedirler, halbuki bilim adamı insan gücünün dörtte biri ve bilim harcamalarının yirmide biri bu ülkelerde yapılmaktadır (7)
Anahtar Kelimeler:

-

-

Scandinavian Primary Health Care Family Practice Canadian Family Physician Journal of American Board of Family Medicine American Family Physician BMC Family Practice Primary Care Diabetes Rural Remote Health Primary Care: Clinics in Office Practice Australian Primary Health European Journal General Practice Australian Physician Journal of Family Practice Atencion Primaria
Keywords:

-,

___

  • Andrzej Grzybowski. The Journal Impact Factor: How to interpret its true value and importance Med Sci Monit, 2009; 15(2): SR1-4
  • Loscalzo J. Can Scientific Quality Be Quantified? Circulation. 2011; 123(9)::947-50.
  • How many journal articles have been published (ever)? http://duncan.hull.name/2010/07/15/fifty- million/ (Erişim Tarihi:19.03.2014).
  • Mendis K and Solangarachchi I. PubMed perspective of family medicine research: where does it stand? Family Practice 2005;22:471–3. 5. Medline trend: automated yearly statistics of PubMed results for any query. http://dan.corlan.net/medline-trend.html (Erişim tarihi: 20.03.2014).
  • Yaman H, Kara IH. The Evaluation of International Peer-Reviewed Publications in Turkish Family Medicine. Medical Science Monitor 2007;13(9):SR24-7.
  • Marušic A, Marušic M. Scientific Journals in the Scientific Periphery. Croatian Med J 1999; 40(4):508-14.
  • van Weel C. The impact of research in primary care and family medicine: the Thomson Reuters Web of Science Subject Category „Primary Health Care‟. Fam Pract 2011; 28 (3): 239–40.