Holstein Irkı Bir Düvede Uterus Unikornis Olgusu

Bu olgu sunumunda bir düvede rastlanan uterus unikornis olgusu tanımlandı. Tohumlama ve östrüs kayıtları düzenli tutulan bir işletmede, daha önceden 8 kere tohumlanmış28 aylık bir düvede; rektal muayene sırasında sadece sağ kornu palpe edilebilirken sol kornu belirlenemedi. Muayenede her iki ovaryumun da mevcut olduğu tespit edildi. Sol ovaryumun üzerinde hiçbir fonksiyonel yapı belirlenemezken, sağ ovaryum üzerinde bir Korpus luteum (KL) belirlendi. Düveye bu bulguların belirlendiği gün 150 mg d-kloprostenol kas içi enjekte edildi. On dört gün sonra sağ ovaryumda aktif bir KL belirlendi ve ikinci d-kloprostenol enjeksiyonu yapıldı, bu uygulamadan 48 saat sonra yapılan ultrasonografik muayenede sağ ovaryumda 1.10 cm çapında follikül belirlendi ve buserelin acetate 10 mcg dozunda kas içi enjekte edildi ve 16 saat sonra tohumlandı. Tohumlama sırasında yapılan ultrasonografik muayenede ise follikül çapının 1.50 cm olduğu gözlendi. Tohumlamadan 29 gün sonra ultrasonografi ile yapılan gebelik muayenesinde düvenin gebe olmadığı belirlendi ve düve kesime sevk edildi. Postmortem muayenede; sağ kornu uterinin varlığı belirlenirken, sol kornu uterinin olmadığı ve yerinde lumeni olmayan fibröz bir şeritin bulunduğu görüldü. Sonuç olarak, uterus unikornisin reprodüktif problemlere neden olabileceği, bu nedenle süt inekçiliğindeyetiştirmede kullanılacak düvelerin seçiminde, dikkatli bir şekilde genital organ muayenelerinin yapılmasının daha sonra karşılaşılabilecek sorunların en aza indirgenmesinde hayati öneme sahip olduğu kanaatine varıldı
Anahtar Kelimeler:

-

A Case of Uterus Unıcornis in a Holstein Heifer

Keywords:

-,

___

  • Hatipoğlu F, Ortatatlı M, Kıran MM, Erer H, Çiftçi MK (2002) An Abattoir Study Of Genital Pathology In Cows: Ii. Uterus, Cervix and Vagina. Revue Med Vet, 153, 2, 93-100.
  • Arthur GH, Noakes DE, Pearson H (1989) Veterinary Reproduction and Obstetrics (Theriogenology), 6th ed, Bailliere Tindall, London.
  • Farin PW, Estill CT (1993) Infertility due to abnormalities of the ovaries of cows, Vet Clin North Am Food Anim Pract, Jul;9(2):291-308
  • Roberts SJ (1986) Veterinary Obstetrics and Genital Disease (Theriogenology), Published by the author, 3rd ed, Woodstock Vt.
  • Hazıroğlu R, Milli Ü (2001) Dişi Genital Sistem, Veteriner Patoloji II. Cilt, , 456-563, Medipres, Ankara