Kıllı Pigmente Verrüköz Tip, Seboreik Keratozun Yeni Bir Varyantı mı?

Senil keratoz olarak da bilinen seboreik keratoz (SK) çok sayıda oval, deriden kabarık, açık kahverengiden siyaha kadar farklı renklerde olabilen keskin sınırlı papül, plak ve nodüller şeklindedir. Etyolojisi bilinmemektedir. SK’un, dermatozis papüloza nigra, stukko keratozu, inverted folliküler keratoz, büyük hücreli akantom, likenoid keratoz ve düz SK olarak tanımlanan 6 tipi vardır. Biz burada, bilinen SK tipleri dışında farklı klinikte ve seyirde SK olgusunu sunuyoruz.Seboreik keratoz (SK) senil karatozis, seboreik verrü, bazal hücreli epitelyoma olarak da bilinir. Başlangıç yaşı genellikle 3-5. dekatlardır. Çok sayıda oval, deriden kabarık, açık kahverengiden siyaha kadar farklı renklerde olabilen keskin sınırlı nadiren 3 santimetreden büyük boyutlarda papül, plak ve nodüller şeklindedir. En sık göğüs ve sırtta yerleşmekle birlikte müköz membranlar dışında vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler. Etyolojisi bilinmemeklebirlikte genetik faktörler, güneşe maruziyeti ve Human Papilloma Virus (HPV) suçlanan faktörler arasındadır. SK’nin şimdiye kadar altı tipi tanımlanmış olup bunlar; dermatozis papüloza nigra, stukko keratozu, inverted folliküler keratoz, büyük hücreli akantom, likenoid keratoz ve düz SK’dir (1).

Is Hairy Pigmented Verrucous Type, a New Variant of Seborrheic Keratosis?

Seborrheic keratosis (SK) also known as senile keratosis presents with multiple ovoid, sharp edged, slightly elevated, light brown to black colored papules, plaques and nodules. Theetiology is unknown. SK has 6 clinical variants descibed as dermatosis papulosa nigra, stucco keratosis, inverted follicular keratosis, large cell acanthoma, lichenoid keratosis and flat SK. We report a distinct presentation of SK, other than the familiar variants.Seborrheic keratosis (SK) also known as senile keratosis presents with multiple ovoid, sharp edged, slightly elevated, light brown to black colored papules, plaques and nodules. Theetiology is unknown. SK has 6 clinical variants descibed as dermatosis papulosa nigra, stucco keratosis, inverted follicular keratosis, large cell acanthoma, lichenoid keratosis and flat SK. We report a distinct presentation of SK, other than the familiar variants.

___

  • Noiles K, Vender R. Are all seborrheic kerato- Rajesh G, Thappa DM, Jaisankar TJ, Chand- rashekar L. Spectrum of seborrheic keratoses 2011;77(4):483-8. vulva clinically mimicking a malignant mela- noma: a clinical, dermoscopic-pathologic case
  • Kopf AW (Editors). Handbook of dermoscopy. 1st Edition. London: Taylor and Francis Agent, 2006:10-20. toses: A morphological study. Arch Dermatol 2002;138(12):1556-60.
  • Rajabi P, Adibi N, Nematollahi P, et al. Bowe- Sci 2012;17(3):217-21.
  • Bolognia JL, Jorizza JL, Rapini. Dermatoloji. In: Cockerell CJ, Larsen F. Benin Epidermal Tümör- ler ve Proliferasyonlar. 2. Baskı, İstanbul: Nobel Matbaacılık, 2012:1661-4. 159