Çocukluk Çağı Apendisitlerinde Nötrofil/Lenfosit Oranının Tanısal Değeri

Amaç: Gelişen teknolojiyle birlikte kullanıma giren görüntüleme yöntemlerine ve yüksek duyarlılıktaki laboratuar testlerine rağmen apendisit tanısında, halen zorluklar yaşanmakta ve yüksek perforasyon oranları ile karşılaşılmaktadır. Bu amaçla, preoperatif bakılan nötrofil/lenfosit (NE/LY) oranın apendisit tanısı açısından değerinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde, 2004-2008 tarihleri arasında apendisit nedeniyle ameliyat olmuş ve çalışma için gerekli verilerine ulaşılabilen toplam 130 hastanın dosyası geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik bilgileri, peroperatif ultrasonografi (US) bulguları ve operatif tanıları, lökosit ve nötrofil sayıları kaydedildi. NE/LY oranları hesaplandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 9,7±4,2 idi. %61,5’i (n=80) erkek, %38,5’i (n=50) kızdı. Toplam 71 hastaya başvuruda US çekildi. US, operatif bulgulara göre, %63,4 oranında pozitif sonuç vermişti. Operasyonda, %50,8 hasta akut apendisit, %49,2 hasta komplike apendisit olarak değerlendirildi. 3,5 üzeri NE/LY oranları, literatüre uygun olarak, pozitif kabul edildi. NE/LY oranı %83,8 (n=109) oranında pozitif olarak bulundu ve bu değer istatistikî olarak anlamlıydı (p=0,039). Tartışma: Çocukluk çağının en sık görülen acil cerrahi problemi apendisittir. Zamanında ve doğru tanı konulması morbiditenin azaltılabilmesi açısından çok önemlidir. Bu amaçla sık kullanılan laboratuar tetkikleri yeterli olamamaktadır. Çalışma sonucunda, preoperatif bakılan NE/LY oranının bu amaçla kullanılabilecek değerli bir veri olduğu görülmüştür

Çocukluk Çağı Apendisitlerinde Nötrofil/Lenfosit Oranının Tanısal Değeri

Keywords:

-,

___

  • Başaklar CA. Karın Ağrısı ve Akut Apandisit in Be- bek ve Çocukların Cerrahi ve Urolojik Hastalıkları. Palme Yayıncılık, Ankara, 2006. pp 991.
  • Goodman DA, Goodman CB, Monk JS. Use of the neutrophilzlymphocyte ratio in the diagnosis of appendicitis. Am Surg. 1995; 61 :257-259.
  • Lewis FR, Holcroft JW, Boey J, Dunphy JE: Apendicitis: A critical rewiev of diagnosis and treatment in 1000 cases. Arch Surg. 1975; 110:677
  • Marc I. Rowe, James A. O’Neill, Jay L. Grosfeld, Eric W. Fonkalsrud, Arnold G. Coran: Essential of Pediatric Surgery. 579, 1995.
  • Fitz RH. Perforating inşammation of the vermiform appendiks, With special reference to its early diagnosis and treatment. Trans Assoc Am Phys. 1886; :107.
  • Bolton JP, Craven ER, Croft RJ, Menzies-Gow N. An assessment of the value of the White-cell counts in the management of suspected acute appendicitis. Br J Surg. 1975; 62:906-8.
  • Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB. Nelson ll. Yang HR, Wang YC, Chung PK, Chen WK, J eng LB, Chen RJ. Role of leukocyte count, neutrophil Yazıcı M, Gürsoy H, Etensel B. Neutrophyl/ Lymphocte Ratio in the Diagnosis of Appendicitis. XVIII. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi 1-4 Ekim , Kemer, Antalya, P-14. Kocatepe Tıp Dergisi, Cilt 10 No: 1-2-3, Ocak-Mayıs-Eylül 2009.