Film Eleştirisinde "Kendini Yansıtma" ve "Meta-sinematik" Anlatının Evreleri

Batı kaynaklı sinema kuranı ve eleştirel bakışın temelini oluşturan zihinsel dönüşüm ve tarihsel süreç ile Türkiye'nin, spesifik olarak da Türk Sineınası'nın sanatsal ve akademik boyutlarının örtüş­memesi, bu alanda çalışan araştırmacıların önüne çeşitli sorunlar çıkarmaktadır. Türk Sinema araş­tmııalarıııda herhangi kuramsal bir yaklaşımla ilgili tam bir külliyat olıışanıadaıı hızlıca bir diğerinin ön plana çıkması ve bıınu Türk Sineıııası'ııa uygıılaıııa çabaları, ya da kullanılan ortak kavramlar üze­rinde uzlaşma sağlanamaması bıı sorunlar arasında sayılabilir.Bu çalışmada Çağdaş Türk yönetmen­lerinin de etkilendiği nıodernist sinemaya ait 'kendini yansıtma've 'meta-sinematik' an/ah kavramla­rı üzerinde durulacak ve kavramların tarihsel süreç içindeki dönüşümlerine değinilecektir. Çalışına, bir yandan Türk film çalışmalarında ortak bir kavramsal lıaritanııı inşaası için mütevazı bir katkı, diğer taraftan ise kavramların Türk film eleştirisinde lıangi bağlamda kııl/aııılabileceğine ilişkin bir tartışma zemini hazırlama amacı gütmektedir

Phases of "Self-Reflexivity" and "Meta-cinematic" Narration within Film Criticism

A loııg time elapsed betweeıı the beginning of cineıııatic prodııction in Tıırkey aııd the first aca­deınic stııdies in this field, resııltiııg in the adoption of western terıııiııologıJ by Tıırkish scholars. The fact that ııo coııseıısus lıas been reached on the ııse of concepts eıııerging froın varioııs historical processes aııd schools of thought, aııd the atteıııpt to apply these to the stııdy of Turkish ciııema, has coııseqııently led to sonıe problems. This paper exanıines two ınodernist cineıııa concepts of narration, "self-reflexivih/' and "meta-cinematic", which have beeıı effective especially in the shJlistic ııarratives of conteıııporary Tıırkish film directors, aııd follows the evolveıııent of these concepts over the coıırse of time. The paper ainıs on the one hand to coııtribute in soıııe snıall nıeasııre to the coııstrııctioıı of a coııınıoıı coııceptııal nıap for Tıırkish film stııdies and, on the other haııd, to prepare a platfonn ta debate w/ıet/ıer or not t/ıese coııcepts should be ıısed in the criticisnı of Tıırkish films

___

  • Baudrillard, Jean (2008). Sinıülakrlar ve Simülasyon. Çev. Oğuz Adanır. 4. baskı. Ankara: Doğubatı Yayınları.
  • Clavier, Berndt (2007). John Barth and Postmodernism: spatiality, travel, montage, NY: Peter Lang Publishig.
  • Hutcheon, Linda (2001). The Politics of Postmodernism. 2nd Ed. New York: Routledge Press.
  • Kıran, Ayşe ve Kıran, Zeynel (2007). Yazınsal Okuma Süreçleri. 3. Baskı. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Kovacs, Andreas Balint (2007). Screening Modernism European Art Cinema 1950-1980. Chicago and London: The University of Chicago Press.
  • Kova.es, Andreas Balint (2010) Çev. Ertan Yılmaz, Modernizmi Seyretmek, Avrupa Sanat Sineması 1950-1980, De ki Basım Yayın
  • Lapsey, Robert ve Westlake, Michael (1988). Film Theory; An Introduction, Manchester University Press
  • Maule, Rosanna (2008). Beyond Auteurism New Directions in Authorial Film Practices in France, Italy and Spain Since The 1980s. Chicago: University of Chicago Press.
  • Mamber, Stephen (1991). In Search Comedy/Cinema/Theory. edt. Andrew Horton. Berkeley and Los Angeles, California: University of California Press. Metacinema.
  • Saraçoğlu, Semra (2003), Postnwdern Metinlerde Kendini Yansıtma; John Fowles ve Orhan Pamuk'un Eserlerinin karşılaştırılmalı İncelenmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: ODTÜ.
  • Sarup, Madan (2010). Post-Yapısalcılık ve Postmodernizm. İstanbul: Kırk Gece Yayınları.
  • South American Cinema A Critical Filmography 1915-1994 (1996). edt. Timothy Barnard and Peter Rist. New York: Garland Pub.
  • Stam, Robert (1992). Reflexivity in Film and Literature From Don Quixote ta Jean­ Luc Godard. New York: Columbia University Press.