Avrupa Birliği’nin Kültür ve Görsel-İşitsel Medya Politikaları: Kültür Kalesi Oluşturmanın Zorlukları

Bu yorumsal makalede, Avrupa'da AB üyesi ülkelerdeki etnik azınlığın medyadaki durumu ile kültürel çoğulculuk kapsamındaki AB politikalarına ilişkin bazı düşünceler ortaya konmaktadır. Makalede Avrupa Birliği'nin hem kendi içinde hem de dışında kendiliğinden, hem istenen pazar koşullarını hem de AB içinde ve dışında "diğerleri" ile gereken bütünleşmeyi sağlayacak sosyal ve kültürel gündemi güven altına alabilecek siyasal bir dokuyu destekleyemeyeceği tartışılmaktadır. Dünya koşullarının ekonomik dayatmaları, üye ülkelerde gelişen milliyetçilik ve uluslarüstü bir Avrupa devleti yaratma özlemi AB'yi gerçekte var olan çoğulculuğu yansıtmaya elverişsiz hale sokmaktadır. Tartışma, AB'nin tek başına çoğulcu bir etnik ortam yaratacak siyasaları başlatmayı başaramadığını düşündürmektedir. Makale aynı zamanda daha iyi bir Avrupa ve dünya için topluluk ilişkileri ve iletişim üzerine yeni düşünceler ortaya koymaktadır.

___

  • Commission of the European Communities (1990). The European Community Policy in the Audiovisual Field-Legal and Political Texts. Directorate General Information, Communication Culture, Luxemburg.
  • Galtung, Johan (1994). "Rethinking European Identity" Media Development: Journal of the World Association for Christian Communication.XL/4.
  • Gibson, Owen (2004). http://media.guardian.co.uk/bbc/story. 26 Ocak 2004
  • Hamelink, Cees J. (1993). "Europe and the Democratic Deficit" Media Development: Journal of the World Association for Christian Communication. XL/4.
  • Husband, Charles (1993). "Europe, Media and Identities: The European Community and Ethnic Minorities" Media Development: Journal of the World Association for Christian Communication 40(4): 14-19.
  • Locsley, Gareth (1988) Audiovisual Production in the Single Market. Luxemburg: Commission of the EC.
  • Tomlinson, John (1999). Kültürel Emperyalizm. İstanbul: Ayrıntı Yayın.
  • Vestermark, Birgitte (2002) http://www.Eumap.org/ahatsnew/presscover. 25 Kasım 2002.