Sıçramadan Sonra Yere İniş Hata Puanlama Sistemi’nin Türkçe Uyarlama Çalışması

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada ‘Sıçramadan Sonra Yere İniş Hata Puanlama Sistemi’nin (SSYİ-HPS) Türkçeye uyarlanması amaçlanmaktadır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada Darin Padua ve ark. tarafından geliştirilmiş olan SSYİ-HPS, 6 araştırmacı tarafından ayrı ayrı Türkçeye çevrilmiştir. Ardından çeviriler bir toplantıda konsensüs içerisinde tek bir “araç” haline getirilmiştir. Aracın anlaşılırlığını sağlamak için 3 kez uzman görüşü alınmıştır. Alınan geribildirimler ile aracın son hali oluşturulmuştur. Türkçe aracın kapsam geçerliği sağlandıktan sonra güvenirliğini değerlendirmek için 9 katılımcıya pilot sıçrama testleri yapılmıştır. Pilot sıçrama testlerinin analizleri hem sporcu sağlığı konusunda uzman olan hem de olmayan puanlayıcılarca gerçekleştirilmiştir. Ardından farklı 45 katılımcıya daha sıçrama testleri yapılmış ve bu testler sporcu sağlığı konusunda uzman olan iki puanlayıcı tarafından analiz edilmiştir. BULGULAR: Türkçe araç, üçüncü versiyonunda kapsam geçerliğini sağlamıştır. Aracın (araç v.3) I-CVI değeri en düşük 0,78 ve en yüksek 0,97; S-CVI değeri en düşük 0,80 ve en yüksek 1,00; SCI/Ave değeri 0,88 bulunmuştur. Pilot çalışmaya katılan tüm puanlayıcıların puanlayıcı içi (0,81-0,92) ve puanlayıcılar arası (0,94-0,96) güvenirlik düzeyi mükemmel bulunmuştur. Pilot analizlerden sonra 45 farklı katılımcının sadece sporcu sağlığı konusunda uzman araştırmacılar tarafından yapılan değerlendirmesinde de puanlayıcı içi (0,82-0,83) ve puanlayıcılar arası (0,89) güvenirlik düzeyi mükemmel bulunmuştur. TARTIŞMA ve SONUÇ: SSYİ-HPS Türkçe uyarlaması, spor ve sporcu sağlığı ile ilgilenen profesyonellerce kullanılabilecek bir araçtır.

___

  • 1. Hanzlíková I, Athens J, Hébert-Losier K. Clinical implications of Landing Error Scoring System calculation methods. Phys Ther Sport 2020;44:61–6.
  • 2. Onate J, Cortes N, Welch C, Van Lunen B. Expert versus novice interrater reliability and criterion validity of the landing error scoring system. J Sport Rehabil 2010;19:41–56
  • 3. Padua DA, Marshall SW, Boling MC, Thigpen CA, Garrett WE, Beutler AI. The Landing Error Scoring System (LESS) is a valid and reliable clinical assessment tool of jump-landing biomechanics: The jump-ACL Study. Am J Sports Med 2009;37(10):1996–2002.
  • 4.Padua DA, DiStefano LJ, Beutler AI, De La Motte SJ, DiStefano MJ, Marshall SW. The landing error scoring system as a screening tool for an anterior cruciate ligament injury-prevention program in elite-youth soccer athletes. J Athl Train 2015;50(6):589–95.
  • 5.Sousa VD, Rojjanasrrat W. Translation, adaptation and validation of instruments or scales for use in cross-cultural health care research: A clear and user-friendly guideline. J Eval Clin Pract 2011;17(2):268-74.
  • 6.Fernández-González P, Koutsou A, Cuesta-Gómez A, Carratalá-Tejada M, Miangolarra-Page JC, Molina-Rueda F. Reliability of kinovea® software and agreement with a three-dimensional motion system for gait analysis in healthy subjects. Sensors (Switzerland) 2020;20:3154.
  • 7.Polit DF, Beck CT. The content validity index: Are you sure you know what’s being reported? Critique and recommendations. Res Nurs Heal 2006;29(5):489–97.
  • 8.DiStefano LJ, Marshall SW, Padua DA, Peck KY, Beutler AI, De La Motte SJ, et al. The Effects of an Injury Prevention Program on Landing Biomechanics over Time. Am J Sports Med 2016;44(3):767–76.
  • 9.Everard E, Lyons M, Harrison AJ. An Examination of the Relationship Between the Functional Movement Screen, Landing Error Scoring System, and 3D Kinematic Data During a Drop Jump Task. J Strength Cond Res 2019;1–9.
  • 10.Eltoukhy M, Kelly A, Kim CY, Jun HP, Campbell R, Kuenze C. Validation of the Microsoft Kinect® camera system for measurement of lower extremity jump landing and squatting kinematics. Sport Biomech 2016;15(1):89–102.
  • 11.Jacobs K, Riveros D, Vincent HK, Herman DC. The effect of landing surface on landing error scoring system grades. Sport Biomech 2018;1–7.
  • 12.Smith HC, Johnson RJ, Shultz SJ, Tourville T, Holterman LA, Slauterbeck J, et al. A prospective evaluation of the Landing Error Scoring System (LESS) as a screening tool for anterior cruciate ligament injury risk. Am J Sports Med 2012;40(3):521–6.
  • 13.Hanzlíková I, Hébert-Losier K. Is the Landing Error Scoring System Reliable and Valid? A Systematic Review. Sports Health (Internet) 2020;12(2):181–8. Available from: https://doi.org/10.1177/1941738119886593 JEM_183_18
Kocaeli Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-0758
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Asemptomatik Lökositospermi Ovulasyon İndüksiyon Başarısını Etkiler mi?

Sezin ERTÜRK AKSAKAL, Elif Gülşah DİKTAŞ, Tuğba ALTUN ENSARİ, Aslı ÖCAL, Berna DİLBAZ

Investigation of the Relationship between Temporomandibular Disorder and Postural Analysis

Gizem ERGEZEN, Mustafa ŞAHİN, Zeliha Candan ALGUN

İdrar Kültürlerinden Üretilen Mikroorganizmalar ve Antibiyotik Duyarlılıkları

Kemal MAĞDEN

Ekstrakorporeal Şok Dalga Litotripsi Tedavisi Sonrası Radikülopatiyi Taklit Eden Nöropati: Olgu Sunumu

Mutlu ATEŞ, Mahmut Taha ÖLÇÜLÜ, Kayhan YILMAZ, Çağatay ÖZSOY, Yasemin BİCER GOMCELİ

Preeklampsini Şiddetini ve Perinatal Sonuçlara Etkisini Öngörmede Tiroid Fonksiyon Testlerinin Yeri

Oğuz GÜLER, Hasan Cemal ARK, Diana SEVİL

Trigeminal Nevralji Tedavisinde Mikrovasküler Dekompresyon Cerrahisinin Sonuçları

Mehmet SEÇER, Aykut GÖKBEL

EGFR Tirozin Kinaz İnhibitörlerine Dirençli KHDAK Hastalarında T790M Mutasyonunun Klinik Etkileri

İbrahim Onur ALICI, Ceyda ANAR, Sinem ERMİN, Özgür BATUM, Gülistan KARADENİZ, Günseli BALCI, Berna KÖMÜRCÜOĞLU, Yaşar KUTBAY, Kadri Murat ERDOĞAN, Gülru POLAT, Melih BÜYÜKŞİRİN, Mine GAYAF, Filiz GÜLDAVAL, Aysu AYRANCI, Fatma DEMİRCİ ÜÇSULAR, Merve AYIK TÜRK, Şener ARIKAN, Murat AKYOL

5-HTT Geninin 5-HTTLPR (S) ve VNTR (10) Alel Kombinasyonlarının Adenotonsiller Hipertrofiye Karşı Koruyucu Etkisi

Sami Engin MUZ, Işılay ÖZ, Sibel ÖZDAŞ, Talih ÖZDAŞ, Sibel BAŞTİMUR, Mahmut Huntürk ATİLLA, İpek CANATAR

The Effect of Body Mass Index to Functional Results After Arthroscopic Rotator Cuff Repair

Sinan OĞUZKAYA, Turan Bilge KIZKAPAN

Kronik Santral Seröz Koryoretinopatinin Aktivasyon ve Remisyon Dönemlerine ait Kan Paramatrelerindeki Değişimle

Buğra KARASU