Çocuklarda El-Ayak-Ağız Hastalığı

ÖzEl-ayak-ağız hastalığı bazen büyük salgınlar halinde, sıklıkla Picornaviridae ailesindeki küçük RNA virüsleri olan nonpolio enterovirüslerden coxsackievirus A16’nınetken olduğu döküntülü hastalıklardandır. Enterovirus 71; coxsackie A virüsleri 5,7,9ve 10; coxsackie B virüsleri 2 ve 5 ve bazı echovirus türleri de etken olabilir. Genellikle bebek ve çocukları etkiler ve oldukça sıktır. Orta derecede bulaşıcıdır ve enfekte bireyin mukus, salya veya gaitasıyla direkt temasla yayılır. Tipik olarak bakım evleri veya kreşlerde yaz ve sonbahar aylarında küçük salgınlar şeklinde görülür. Erişkinlerde daha nadir görülür ancak immün yetmezlikliler çok duyarlıdır. 1970’lerin başlarından bu yana enterovirus 71 ile ilişkili çok sayıda küçük ve büyük salgınlar bildirilmektedir. Bu salgınlarda çoğunlukla çocuklar etkilenmektedir ve vakalar daha çokateş, el ve ayaklarda cilt erüpsiyonları ve ağızda veziküllerle karakterize el-ayak-ağızhastalığı kliniği ile başvurmaktadırlar. Ülkemizde de aralıklı olarak salgınlara rastlanmaktadır. Bu yazıda çocuklarda el-ayak-ağız hastalığının epidemiyolojisi, kliniközellikleri, tanısı, bulaş yolları, komplikasyonları ve tedavisinden bahsedilmektedir.

Hand-Foot- Mouth Disease In Children

AbstractHand-foot-mouth disease (HFMD), sometimes in large outbreaks, is one of the eruptive diseases often caused by coxackievirus A16, a small RNA virus in the family Picornaviridae among nonpolio enteroviruses. Enterovirus 71; Coxsackie viruses 5,7,9and 10; Coxsackie B virus types 2 and 5 and some enterovirus types may also be anagent. It usually affects infants and children and is quite common. It is moderately contagious and is spread by direct contact with an infected individual's mucus, saliva orstool. Typically it is seen as small outreaks in nursing homes or day-care centers in summer and autumn. It is more rare in adults, but immunocompromised persons are verysensitive. Since the early 1970s, a large number of small and large outbreaks associated with enterovirus 71 have been reported. Children are mostly affected by the outbreak and cases are often represented with hand-foot-mouth disease clinically characterized by fever, skin eruptions on the hands and feet, and blisters in the mouth. Turkey has also seen outbreaks intermittently. In this article, the epidemiology, clinicalfeatures, diagnosis, transmission ways, complications and treatment of children withhand-foot-mouth disease are mentioned

___

  • Kaynaklar 1.A Guide to Clinical Management and Public Health Respon-se for Hand, Foot and Mouth Disease (HFMD).Dünya Sağ-lık Örgütü 2011. 2.http://www.cdc.gov/ncidod/dvrd/revb/enterovirus/hfhf.htm#10. 3.Zou XN, Zhang XZ, Wang B, Qiu YT. Etiologic and epidemio-logic analysis of hand, foot, and mouth disease in Guangzhoucity: a review of 4,753 cases. Braz J Infect Dis. 2012 (5). 4.American Academy of Pediatrics. In: Pickering LK, Baker CJ,Kimberlin DW, Long SS, eds. Red Book: 2012 Report of theCommittee on Infectious Diseases, 29th ed. Elk Grove Villa-ge, IL: American Academy of Pediatrics, 2012.