Olgularla Kulak Enfeksiyonları

Özİşitme işlevini gören ve denge organını içinde bulunduran anatomik yapı olan kulak-ta bakteri ve virüslerin etkisi ile kulakta çeşitli enfeksiyonlar meydana gelir. Dış kulak yolunun en yaygın enfeksiyonu olan Akut Eksternal Otit sıcak ve nemli bölgelerde yazaylarında daha sık görülür, sıklıkla “yüzücü kulağı” olarak da ifade edilir.  Yakınmalar yüzme sonrası kaşıntı ile başlar ardından şiddetli ağrı gelişir ve kulakta hassasiyet oluşur. Otoskobik muayenede dış kulak yolu ödemli ve eritemlidir, kulak zarı hiperemik izlenir. Kulak kanalının temizlenmesi ve lokal antibiyotikli ve steroidli damlalarla birkaçgünde iyileşme sağlanır. Kulak zarının arkasında, orta kulakta oluşan enfeksiyonlar Otitis media olarak adlandırılır. Orta kulakta ağrı, iltihap ve sıvı birikimi ile karakterizedir. Akut Otitis Media, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna ikincil olarak oluşur. En yaygın olarak çocuklarda 3 ay 3 yaş arasında görülür. Akut Otitis Media’nın tam olmayan rezolüsyonuveya Östaki tüpünün tıkanması sonucu orta kulakta oluşan effüzyonla Seroz Otitis Me-dia gelişir, çocuklarda yaygındır. Orta kulakta biriken sıvı seröz, mukoid, pürulan veyabunların karışımıdır. Kronik Otitis Media kulak zarının kalıcı perforasyonu ile karakterli bir durumdur. Çocukluk çağında geçirilmiş bir orta kulak iltihabı sonrası gelişen kulak perforasyonu ve 3 aydan uzun süren kulak akıntısı hastalığı tanımlar. Tanıda en önemli semptom mukoid veya mukopürülan kulak akıntısıdır. Otore, perfore timpanik membran ve iletim tipiişitme kaybı klinik tablonun temelini oluşturmaktadır.

Ear Infections With Cases

AbstractVarious bacterial and viral agents may lead to infections in ear which functions forhearing and balance. Acute Otitis Externa which is the most common infection of external acoustic canal is more prevalent in summer and frequently defined as “swimmer’sear”. Complaints start with itching after swimming, then severe pain develops and tenderness occurs at the ear. External acoustic canal is observed as edematous and erythematous, tympanic membrane is observed as hyperemic on otoscopy examination. Recovery may be obtained with acoustic canal cleaning, local antibiotic and steroid drops. Infections which occur behind the tympanic membrane, in middle ear are defined as“Otitis Media”. The disease is characterized by pain, inflammation and fluid accumulation in middle ear, usually develops secondarily to upperrespiratory tract infections and most prevalent amongchildren aged between 3 months and 3 years. Serous otitismedia develops in case of incomplete resolution of acute oti-tis media or Eustachian tube obstruction, it is common amongchildren. The fluid accumulated in middle ear may be serous, mucoid, purulent or mixed.Chronic Otitis Media is characterized by permanent perforation of tympanic membrane. The disease is characterized by tympanic membrane perforation developing after otitis media in childhood and discharge lasting for longer than3 months. Major symptoms include mucoid or mucopurulent discharge from the ear. Main clinical manifestations include perforated tympanic membrane and conduction typehearing loss.

___

  • Kaynaklar 1.Yılmaz M, Akıl F. Kulak Enfeksiyonları. Klinik Gelişim 2012,25(4):18-22. 2.Borsa BA, Kaplan HH, Aldağ ME, Dengiz Y, Hanay A, Tan-doğan B. Otitis Eksterna ve Otitis Media Hastalarında EtkenMikroorganizmaların ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Belir-lenmesi, ANKEM Dergisi 2016; 30(2): 48-52. 3.Peterkin GA. Otitis externa, J Laryng& Oto 1974; 88(1):15-21. 4.Koç AN, Oğuzkaya M, Erdem F. Otomikoza neden olan man-tar türleri, Türk Mikrobiyol Cem Derg1998; 28(2): 96-8. 5.Topal K. Akut Otitis Medialı Hastaya Yaklaşım. Türkiye AileHekimliği Dergisi 2003; 7(2): 77-83. 6.Güler K. Akut otitis media patogenezi. Katkı Pediatri Dergi-si 1996; 17(6): 986-92. 7.Arnold JE. Otitis Media it's complications. Nelson Textbook ofPediatrics’de, Ed. Behrman RE.,legman RM, Arvin AM, NelsonWE. 16. Baskı. Philadelphia, WB Saunders Co., 2000; 1950-9. 8.Rakel RE. Rakel Textbook of Family Practice, 5. Baskı. Phi-ladelphia, WB Saunders Co. 1995; 451-5. 9.Hidayeti A. İnci E. Korkut N. Ada M. Kaytat A. Devranoğluİ. Okul öncesi kreş çocuklarında efüzyonlu otitis media, TürkOtolarengoloji Arşivi 2002: 40(1): 53-7. 10.Koçyiğit M, Giran Örtekin S, Çakabay T. Otitis Media, Sı-nıflandırma ve Tedaviye Yaklaşım Prensipleri. İKSST Dergi-si 2016; 8(2):65-70.