KIRKLARELİ’NDE SENDİKAL MÜCADELE: KÖKLÜ GEÇMİŞ, MUĞLAK GELECEK

Bu çalışmanın amacı Kırklareli ilinde memur ve işçi sendikalarının örgütlenme sendikal faaliyetler, üye profilini, siyasal faaliyetleri, ekonomik faaliyetleri, Sosyal faaliyetleri, sendikal rekabet ve yeni sosyal hareketlerin bu sendikaları nasıl etkilediği hususunda değerlendirilmesinin yapılmasıdır. Bu çalışma Kırklareli özelinde daha önce böyle bir çalışma yapılmadığından ve yöntem olarak derinlemesine mülakat yöntemi kullandığından önem arz etmektedir. 13 sendika yöneticisi ile mülakat yapılarak hazırlanmıştır. İlin sendikaları hakkında projeksiyon sunan tek akademik çalışmadır. İlde faaliyet yürüten sendikalar hakkında yönetici profilleri ve faaliyetleri açısından oldukça ilgi çekici bilgiler içermektedir. Kırklareli tarihinde yaşanan grev ve diğer sendikal eylemlere yer verilmiştir. Ayrıca Türkiye’de kurulan il şeker fabrikalarından birisi olan Alpullu şeker fabrikası ve bu fabrikanın dahil olduğu iş koluna tabi Şeker-iş sendika hakkında ilgi çekici bilgiler verilmektedir. İşçi sendikalarının hem örgütlenme hem de sendikalaşama oranları bakımından Türkiye’nin ötesinde istatistiklere ulaştığı görülürken, memur sendikacılığının Türkiye’deki gelişime paralel bir yol izlediği sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • BASIN BÜLTENİ, Kırklareli Belediyesi ile Toplu Sözleşme İmzaladık, http://www.tumyerelsen.org.tr/haber-59-kirklareli-belediyesi-ile-toplu-sozlesme-imzaladik.html, Erişim Tarihi:14 Haziran 2015.
  • BASIN BÜLTENİ, THS Broşür- Yeni Bir Sendikal Harekete Doğru, http://www.sendika.org/2004/12/ths-brosur-yeni-bir-sendikal-harekete-dogru, Erişim Tarihi: 20 Nisan 2015.
  • BASIN BÜLTENİ, Trakya Dökümde Sendikal Kıyım http://www.gorunumgazetesi.com.tr/haber/21802/trakya-dokumde-sendikal-kiyim.html, Erişim Tarihi: 15 Haziran 2015.
  • BASIN BÜLTENİ, https://www.iha.com.tr/malatya-haberleri/kirklarelide-sendikalar-1-gunluk-is-birakti-690332/ Kırklareli'nde Sendikalar 1 Günlük İş Bıraktı, Erişim Tarihi:21/12/2020.
  • ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Çalışma Genel Müdürlüğü’nün 06.10.2015 tarih ve 72693546-042E.22072 sayılı cevabi yazısı.
  • KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’nün 10.09.2015 tarih ve 7669 sayılı yazısı.
  • KIRKLARELİ VALİLİĞİ; http://www.kirklareli.gov.tr/planlama-istatistikler, Erişim Tarihi: 21.12.2020.
  • AİLE, SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA BAKANLIĞI; .https://ailevecalisma.gov.tr/istatistikler/calisma-hayati-istatistikleri/sendikal-istatistikler/kamu-gorevlileri-sendika-uye-sayilari-hakkinda-tebligler/, Erişim Tarihi: 21.12..2020.
  • ŞEKER-İŞ YAYINLARI, İki Teneke, Tahta İskele ve Kırık Bir Masadan Yıkılmaz Kaleye, Şeker-İş’in 50. Yılına Armağan, Ankara 2013.
  • ŞİDE, M., S. (2005), “Sendikam Şeker-İş ve Şeker Sanayi”, Ankara: Şeker – İş Yayınları.