Türk Vergi Hukukunda Vergi Kaçakçılığı Suçuna Yönelik Son Düzenlemeler: OECD’nin Birinci Küresel İlkesi Çerçevesinde Bir Değerlendirme

Vergi suçlarıyla küresel düzeyde mücadelenin her geçen gün artan önemi doğrultusunda OECD, vergi suçlarıyla mücadelede on küresel ilke yayınlamıştır. Bu ilkeler, OECD’nin raporunda yer alan 33 ülke için incelenmiş ve gelişmekte olan ülkeler için örnek teşkil edecek nitelikte düzenlenmiştir. Çalışmada Türkiye’ye ilişkin olarak ise herhangi bir veri ya da düzenleme yer almamaktadır. Bu çalışmada, suç ve cezaların kanuniliği ilkesine dayanan ve diğer tüm küresel ilkeler için hukuki altyapı oluşturan birinci küresel ilkenin, Türkiye’de vergi kaçakçılığı suçuna ilişkin olarak yapılan son yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Birinci küresel ilke; vergi suçları ve bu suçlara neden olan fiillerin tanımlanması, bu fiillerin genel ve özel kanunlarda yer alması, uygulanacak cezaların açıkça belirlenmesi, daha ağır suçlara daha ağır yaptırımların uygulanması, suç kanıtlanırsa cezai yaptırım uygulanması ve cezai yaptırımların fiili olarak uygulanması gibi bazı hukuki düzenlemeleri kapsamaktadır. İncelemeler sonucunda, raporda yer alan yabancı ülke örneklerinde olduğu gibi, Türkiye’de de vergi kaçakçılığıyla mücadelede birinci küresel ilkeye uygun düzenlemelerin yer aldığı sonucuna ulaşılmış; daha etkin mücadele için birtakım öneriler sunulmuştur.

Last Regulations on Tax Evasion in Turkish Tax Law: An Evaluation within The Framework of The First Global Principle of OECD

In line with the increasing importance of the global fight against tax crimes, OECD has published ten global principles on fighting tax crimes. These principles have been examined for 33 countries in the report of OECD and have been arranged as a sample for developing countries. There is no data or regulation about Turkey in the study. In this study, It is aimed to examine the first global principle, which is based on the principle of legality of crimes and punishments and constitutes the legal infrastructure for all other global principles, within the framework of the latest legal regulations regarding tax evasion in Turkey. The first global principle includes some legal regulations such as defining tax crimes and the actions that cause these crimes, including these actions in general and special laws, determining clearly the penalties to be applied, imposing heavier sanctions for more serious crimes, imposing criminal sanctions if the crime is proven and actual application of criminal sanctions. As a result of the examinations, it is concluded that there are regulations in accordance with the first global principle in fighting tax evasion in Turkey, as in foreign countries in the report; some suggestions have been presented for a more effective struggle.

___

  • APEC/OECD (2019). Combatting Tax Crimes More Effectively in APEC Economies. Organisation for Economic Co-operation and Development and Asia-Pacific Economic Cooperation. www.oecd.org/tax/crime/combatting-tax-crimes-more-effectively-in-apec-economies.htm, 01.06.2022.
  • Eroğlu, O. (2013). Vergi Ceza Hukuku Açısından Kanunilik İlkesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 8(3), 157-179.
  • Karataş Durmuş, N. (2014). Vergi Hukukunda İspat ve Delil. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, XVIII(3-4), 505-528.
  • OECD (2017). Fighting Tax Crime: The Ten Global Principles. OECD Publishing, Paris.
  • OECD (2021a). Fighting Tax Crime-The Ten Global Principles. Paris: OECD Publishing (Second Edition).
  • OECD (2021b). Fighting Tax Crime-The Ten Global Principles, Second Edition: Country Chapters, Paris: OECD.
  • OECD (2020). Tax Crime Investigation Maturity Model. Paris: OECD.
  • Ömercioğlu, A. (2022). 7318 Sayılı Kanun ile Eklenen Vergi Kaçakçılığı Suçları. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, XVIII (1), 167-192.
  • Öncel, M., Kumrulu, A. ve Çağan, N. (2012). Vergi Hukuku. Ankara: Turhan Kitabevi.
  • Öz, E. ve Armağan, A. (2018). Yargı Organları Kararlarına Göre Vergi Kaçakçılığı Suçlarını Önlemede Adli Vergi Cezalarının Rolü. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 33, 1-38.
  • Özdiler Küçük, E. (2014). Vergi Suçlarında Masumiyet Karinesi. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5 (2), 195-208.
  • Şenyüz, D., Yüce, M. ve Gerçek, A. (2020). Vergi Hukuku (Genel Hükümler). Bursa: Ekin Basın Yayın Dağıtım.