B2B PAZARDA MARKA SADAKATİ: TİCARİ TAKSİLERDE BİR UYGULAMA

Amaç: Global ekonominin lokomotif sektörleri içinde bulunan otomotiv sektörünün pazarlama faaliyeti içinde üretilen ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım kanalları arasındaki ilişkiler, nihai müşteri olduğu gibi, endüstriyel pazarların müşteri algısını da etkileyecek sürecin temelini teşkil etmektedir. Bu nedenle söz konusu ilişkilerin derinlemesine incelenmesi uygulayıcılara önemli katkılar sağlayacaktır. Uluslararası piyasalarda yaşanmakta olan yoğun rekabet, tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de üreticilerin endüstriyel pazarlarda müşteri algısını olumlu yönde etkileyecek yenilikçi pazarlama stratejileri geliştirmelerini gerekli kılmaktadır.Yöntem: Literatürde bu yönde çok fazla çalışma yer almasına karşılık, özellikle ticari taksi kullanıcılarına özel olarak yönelmiş çalışmaların sayısı çok azdır. Özellikle günümüzde motorlu taşıtların birebir ihtiyaç ürünü olarak algılanmaya başlaması, ticari taksi kullanıcılarını stratejik bir müşteri kitlesi olarak ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla pazarlama dünyasında bu konunun önemi giderek daha çok anlaşılmaya başlanmıştır. Bu çalışma ile ticari taksi kullanıcılarının kullandıkları motorlu taşıtlar üzerinde kalite algısı, deneyimini yaşadıkları taşıtı üreten otomotiv markasına duydukları güven ve algıladıkları fiyat temelinde sadakat ve satın alma niyetleri incelenmiştir. Bu yaklaşımla, bu alandaki önemli bir boşluğun giderilmesi amaçlanmıştır. Bulgular: Bu araştırmanın yapıldığı günlerde, Hükümet tarafından ticari taksilerin yenilenmesinde 3 yıl süre ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnası yürürlüğe girmiştir. Bu yeni yasal gelişme ile çalışmanın aynı zamanda tesadüf etmesi de ticari taksi kullanıcılarının araçlarını yenileme eğilimine girmiş olmaları yönüyle özel bir anlam kazanmıştır.

BRAND LOYALTY IN INDUSTRIAL MARKET: AN APPLICATION ON TAXI CARS

Objectives: As automotive market plays a leading role in global economical growth, the relations amogst product, price, promotion and distribution constitute a basic foundation to drive customer’s perception in both industrial  and final customers portfolio. The fierce competition experienced in global economy necessitates innovative marketing strategies to affect positively customer perceptions in industrial markets.  Methods: Notwithstanding the number of studies in this field, the ones which specificly focus on taxi drivers are so rare. Today, motor vehicles are rather  considered as needed product in particular. To this end, taxi drivers are emphasized, more than ever, as strategical customer by every car brand.  This study examines the brand loyalty and buying intention of taxi drivers based on perception of quality, trust in brand and perceived price of cars that they experience. In this context, filling an important gap in this particular field is aimed. Results: Most recently, the Turkish Government has enacted a legislation of tax exemption for renewal of taxi cars in 3 years. This study coincides with that period in which the legislation accelerates the renewal of taxi cars. Hence, this study presents a meaningful insight.

___

  • Anderson, E., Weitz B. (1989). Determinants of Continuity in conventional Industrial Channel Dyads, Marketing Science, 8, 310-323.
  • Brafton (2017). Business to Business Marketing, www.brafton.com/business-to-business-b2b-marketing.
  • Chatterjee, S.C., Chaudhuri A. (2005). Are Trusted Brands Important? Marketing Management Journal, 15(1), 1-16.
  • Cunningham, R.M. (1961). Customer Loyalty to Store and Brand, Harvard Business Review, 39, 127-137.
  • Devaraj, S., Matta, K. F. & Conlon, E. (2001). Product and service quality: The antecedents of customer loyalty in the automotive industry. Production and Operations Management, 10(4), 424-439.
  • Jacoby, J. & Kyner, D. B. (1973). Brand Loyalty vs Repeat Purchasing Behavior, Journal of Marketing Research, 2, 1-9.
  • Getty, J.M., Thomson, K.N. (1994). The Relationship Between Quality, Satisfaction and Recommending Behavior in Lodging Decisions, Journal of Hospitality and Leisure Marketing, 2(3), 3-22.
  • Gourville, J.T. & Soman, D. (2002). Pricing and Psychology of Consumption, Harward Business Review, 80, 91-96.
  • Hatch, J.M., Shultz M. (1997). Relations Between Organizational Culture, Identity and Image, European Journal of Marketing, 31. 5/6, 357.
  • Josko, B.J., Schmitt B.H. & Lia Zarantonello (2009). Brand Experience: What is it? How is it measured? Does it affect loyalty? Jounal of Marketing, C:73, 52-68.