PROF. DR. FUAT SEZGİN VE İSLAM’DA BİLİM, TEKNİK VE TIBBA BAKIŞ

Fuat Sezgin, bilim tarihi ile ilgili tarihi gerçeklerine adadığı ömründe, Batı’nın kalbinde binlerce eseri inceleyerek, araştırarak, tercüme ederek, gerektiğinde resmederek ve onların maketini yapmak suretiyle sayısız eserler vermiştir. Bu eserler yalnızca bilim tarihini değil aynı zamanda toplumla harmanlamış olan bu tecrübeyi yani kültür tarihini de resmetmektedir. Bilim tarihinin bir halka olarak benzetildiğinde tüm medeniyetlerin birbirinden etkilenerek bu döngüye katkı verdiğini ve bugün gelinen seviyede mirasın aslında ortak bir değer olduğunu görmek gerekir. Sezgin, bilimlerin ve uygarlığın tüm insanlığa ait olduğunu kabul etmektedir. Batının yazılı eserlerinde hak ettiği yer ve katkıların neredeyse yok hükmünde sayıldığı kendi kültür ve bilim tarihimizi çok iyi analiz eden Fuat Sezgin Hoca, sayısız eserleriyle bunu ortaya koymuş ve yeniden medeniyet bakış açımızı değerlendirmemize vesile olmuştur. Hemen tüm bilim tarihi alanında olduğu gibi tıp tarihi ile ilgili olarak da yüzyıllara dayanan birikimin gerçek sahiplerinin resmini çekmiştir.

Prof. Dr. Fuat Sezgin and View of Science, Technology and Medicine in İslam

Fuat Sezgin, devoted his life to historical facts about the history of science. In the middle of the Western civilization, he searched, studied, and translated thousands of scientific works. He even pictured them and made their models. His scientific works reveal not only the history of science but also the cultural history which has blended with the experience of the society. If the history of science can be described as a ring, all civilizations are influenced by each other and contribute to this ring thus forming a collective legacy. Sezgin emphasizes that science and civilization belong to all humanity. Fuat Sezgin Hoca, has proved this with his numerous works in which he analyzed the history of culture and science in our written works whose deserved place and contributions in Western scientific works are almost totally neglected. Fuat Sezgin has enabled us to re-evaluate our perspective of civilization. He revealed the true owners of centuries of scientific accumulation in the history of medicine, as in almost all history of science.

___

  • 1. Kocabaş S. Ömrünü ilme vakfetmiş bir âlim: Mehmet Fuat Sezgin. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21(Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel Sayısı):80-93.
  • 2. Arslan TY. İslâm araştırmalarına adanan bir asırlık hayat: Fuat Sezgin (1924-2018). İslâm Araştırmaları Dergisi. 2019;41:201-205.
  • 3. İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Müzesi. Tıp eserleri ve 3600 sanal turu. 15.12.2019: http://www.ibtav.org/eserler/?sayfa=7.
  • 4. Karahan A. “İslâm medeniyetinin duraklama sebepleri” konferansı; Fuat SEZGİN, Prof. Dr. Hadis Tetkikleri Dergisi. 2003;1(2):2015-211.
  • 5. Özden HÖ. Prof. Dr. Fuat Sezgin ve geçmişten geleceğe Türk-İslam bilimine katkıları. Bilimname XXXIX. 2019;3:7-34.
  • 6. Sezgin F. İslam kültür dünyasının bilimler tarihindeki yeri, TÜBA Forumu, Sıra No:29, 1.baskı. Ankara. Türkiye Bilimler Akademisi, 2004.
  • 7. Saygılı S. Doğu ve batı düalizminde İslam medeniyet tarihinin oksidentalist düşünürü Fuat Sezgin ve bilim tarihi anlayışı. Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi. 2019;10:10-31.
  • 8. Sezgin F. İslam bilimler tarihi üzerine konferanslar. Berktaş Z ve İnceoğlu T, Eds. İstanbul. Timaş Yayınları, 2012.
  • 9. Bayraktar L. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ardından bilim ve bilim tarihi kültürü üzerine. Türk Yurdu. 2018;372:46-49.
  • 10. Güzeloğlu T. Fuat Sezgin'in bilim ve bilim tarihi anlayışı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21(Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel Sayısı):94-100.
  • 11. Ural Ş. Bilim tarihi, kültürel zaman ve Fuat Sezgin. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21(Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel Sayısı):133-39.
  • 12. Saygılı S. İslam bilim tarihi üzerine idealist bir bilim insanı Fuat Sezgin ve yaşamı üzerine bir değerlendirme. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21(Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel Sayısı):27-40.
  • 13. Sezgin F. İslam’da Bilim ve Teknik, Arap-İslam Bilimleri Tarihine Giriş (Cilt I). 1. baskı. Ankara, Türkiye Bilimler Akademisi, 2007.
  • 14. Sezgin F. İslam’da Bilim ve Teknik: Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü Aletler Koleksiyonu Kataloğu (Cilt IV). 1. baskı. Ankara, Türkiye Bilimler Akademisi, 2007.
  • 15. Topçu İ. Örnek bir bilim insanı olarak Fuat Sezgin’in çalışma disiplini ve bilime katkıları. Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi. 8(4):1201-12.
  • 16. Akdemir A. Fuat Sezgin ve bilim tarihi algısı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21(Prof. Dr. Fuat Sezgin Özel Sayısı):118-124.
  • 17. Kenan S. İslam dünyasının duraklama sebepleri üzerine ünlü ilimler tarihçisi Fuat Sezgin’i dinlemek. Değerler Eğitimi Dergisi. 2003;1(4):73-98.
  • 18. Aslan E. 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı. Açık Medeniyet (Open Civilization). 2019;12:44.
  • 19. Bilim tarihinde putları kıran adam: Fuat Sezgin. Açık Medeniyet (Open Civilization) (İbn Haldun Üniversitesi Aylık Gazetesi). 2019;12:4-7.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9645
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON BAŞKANLIĞI
Sayıdaki Diğer Makaleler

Acil Servise Künt Toraks Travması ile Başvuran Hastalarda Pnömotoraks, Kosta Kırıkları ve Hemotoraks’ın Değerlendirilmesinde Ultrasonografinin Etkinliği

Halil ÇETİNKAYA, Yücel YÜZBAŞIOĞLU, Mehmet Akif KARAMERCAN, Yavuz KATIRCI, Meral TANDOĞAN, Figen COŞKUN

ASSESSMENT OF BONE MORPHOLOGY AND STATUS OF MAXILLARY SINUS IN THE POSTERIOR MAXILLA: THREE-DIMENSIONAL ANALYSIS FOR IMPLANT THERAPY

Duygu GÖLLER BULUT, Yıldıray ŞİŞMAN

PARATİROİD ADENOMU VE HİPERPLAZİSİNİN HİSTOPATOLOJİK AYRIMI

İbrahim İBİLİOĞLU, Mustafa KÖSEM, İsmail YILDIZ

NONFONKSİYONE ADRENAL İNSİDENTALOMALARDA İNSULİN REZİSTANSI VE YENİ İNFLAMATUAR BELİRTEÇLER

Zehra AKGÜN, Aşkın GÜNGÜNEŞ, Şenay DURMAZ

Panoramik Radyograflarda Pnömatize Artiküler Eminens Prevalansı ve Özellikleri: Retrospektif Bir Çalışma ve Literatür Taraması

Gözde SERİNDERE, Ceren AKTUNA BELGİN

OKUL ÖNCESİ VE OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARDA ŞOK DALGA LİTOTRİPSİ BAŞARISI FARKLI MI?

Fatih ÖZKAYA

Safra Taşı İleusu Değerlendirmesinde Radyolojik Görüntülemenin Klinik Faydası

Adnan ÖZDEMİR, Yunus YILMAZSOY, Serdar ARSLAN, Faruk PEHLİVANLI

NİĞDE İLİ CİVARINDA YAŞAYAN SAĞLIKLI BİREYLERDE AYAK BİLEĞİ MORFOMETRİK ANALİZ ÖLÇÜMLERİ

Ubeydullah SEVGİLİ, Ahmet Sinan SARI, İbrahim Deniz CANBEYLİ

İNME, SPİNAL KORD YARALANMASI VE SEREBRAL PALSİ HASTALARINDA ALT EKSTREMİTE ORTEZ KULLANIMINI ETKİLEYEN NEDENLER

Turgut KÜLTÜR, Gizem SUNA

Halluks Valgus Cerrahisinde Distal Metatars Chevron Osteotomisinin Kilitli Plak ve İntramedüller Cihaz ile Tespitinin Karşılaştırılması: Retrospektif Bir Çalışma

Ubeydullah SEVGİLİ, Ahmet Sinan SARI, Özgün KARAKUŞ