DİJİTALLEŞEN DÜNYADA FİKRİ HAKLAR SORUNU

Son yıllarda hızla gelişen teknoloji, bu bağlamda yaygınlaşan internet kullanımı ve mobil araçlar medyayı hızlı bir değişime sürüklemiş ve anladığımız o klasik medya kavramı radikal bir şekilde kabuk değiştirmiştir. En temel değişim ise, bir zamanlar dinleyici, okuyucu ya da izleyici olarak ifade edilen kitlenin sahip oldukları yeni medya araçlarıyla artık bir yayıncıya dönüşmesi noktasında gerçekleşmiştir. Özellikle sosyal medya çatısı altında hemen hemen herkes, duygu ve düşüncelerini paylaşmanın yanı sıra diğer bireylerin, kurum ya da kuruluşların ürettikleri içerikleri/eserleri de bu araçlarla iletir hale gelmiştir. Diğer kişilere ait olan ve fikri haklar bağlamında hak olarak korunan eserlerin internet ortamında paylaşıldığı, bu aşamada taraflar arasında çeşitli sorunların, görüş ayrılıklarının, ekonomik ve hukuksal çatışmaların ortaya çıktığı görülmektedir. Bu çalışma bu çatışmalara odaklanmakta ve bu çatışmayı fikri haklar ekseninde tartışmaktadır. Fikri hakları hak olarak gören ve fikri hakları haksızlık olarak gören iki temel bakış açısı altında yeni medya ve fikri haklar sorunu ele alınmaktadır.

___

  • Avcı, A. (2013). İnternet Özgürlüğü ve Fikri Haklar. Yeni Medya Çalışmaları: Kuram, Yöntem, Uygulama ve Siyasa I. Ulusal Kongresi Kitabı İçinde. Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2013.
  • Akçay, H. (2011). Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı Bağlamında Sosyal Medya Kullanımı: Gümüşhane Üniversitesi Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 33, 137-162.
  • Aktaş, Z. (2005). Bilgi Toplumu ve Türkiye. Bilal Karabulut (ed). Küreselleşme Ekseninde Türkiye İçin Stratejik Öngörüler, Ankara: Barış Kitap.
  • Avşar, Z. ve Öngören, G. (2010). Bilişim Hukuku. İstanbul: Türkiye Bankalar Birliği.
  • Başpınar, V. ve Kocabey, D. (2007). İnternette Fikri Hakların Korunması. Ankara: Yetkin Yayıncılık.
  • Binark, M. (2007). Yeni Medya Çalışmaları. Mutlu Binark (der). Yeni Medya Çalışmaları. Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Binark, M. (2007). Yeni Medya Çalışmalarında Yeni Sorular ve Yöntem Sorunu. Mutlu Binark (der). Yeni Medya Çalışmaları. Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Boldrın, M. ve Levıne, D. K. (2011). Entelektüel Tekele Karşı. Başak Bingöl (çev). İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Boztosun, A. (2007). Fikri Mülkiyet ve Küresel Rekabet. REF Taslak Makale, 8, 2-14.
  • Çiçek, C. (2005). Küreselleşme Süreci ve Türkiye’ye Etkileri. Bilal Karabulut (ed). Küreselleşme Ekseninde Türkiye İçin Stratejik Öngörüler. Ankara: Barış Kitap, 2005.