Alain Badiou: Çağdaş Zamanlarda Felsefe ve İmkânı

Çağdaş dönemin dikkat çekici Fransız filozoflarından olan Alain Badiou, felsefeyi ve onun temeli olan hakikat fikrini her türlü son iddiasına karşı muhafaza etmeye çalışır. Bu muhafaza, ne tutucu bir tavır ne de felsefe tarihine yönelik bir nostalji değildir. Felsefenin dört temel koşulu ve içinde bulunulan çağ dikkate alınarak gerçekleştirilen bir muhafazadır. Badiou, çağın sosyo-kültürel, ekonomipolitik sorunlarının yanı sıra felsefenin içinde bulunduğu krizle hesaplaşabilecek bir felsefi tavır sunmaya çalışır. Dolayısıyla felsefenin ne olması gerektiğinin belirlenmesi çağın çeşitli felsefi eğilimleriyle veya felsefeye dair yaklaşımlarıyla hesaplaşılmasını gerektirmiştir. Bu gereklilik Badiou’yu felsefenin tanımını, gayesini, arzusunu ve koşullarını açıklamaya taşır. Nihayetinde Badiou’da felsefe, Nietzsche, Heidegger ve Wittgenstein’ın etkisi altındaki çağdaş sofizme karşı çağdaş Platonculuk’tur. 

Alain Badiou: Çağdaş Zamanlarda Felsefe ve İmkânı

Alain Badiou who one of the remarkable French philosopher of contemporary period is tries to maintain philosophy and its basis is the idea of truth against the every claim of last. This preservation is nor a conservative attitude or not a nostalgia for the history of philosophy. It is realized by take into consideration the four basic condition of philosophy and in the current era. Badiou is trying to submit a philosophical attitude that it will be able to deal with the crisis of philosophy as well as socio-cultural, economic and political problems of era. Consequently determination of what philosophy should be is required to struggle with the philosophy trends of era and approaches to philosophy. This requirement is lead Badiou to explain to definition, purpose, conditions of philosophy and desire for philosophy. As a result the philosopy of Badiou is contemporary Platonism opposite to contemporary sofism which under the influence of Nietzsche, Heidegger and Wittgenstein.

___

  • Badiou, Alain. (2008). Conditions, çev. Steven Corcoran, New York: Continuum International Publishing Group.
  • Badiou, Alain. (2015a). Fransız Felsefesinin Macerası, çev. Burcu Yalım, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Badiou, Alain. (2015b). Felsefe İçin Manifesto, çev. Murat Erşen, İstanbul: Monokl.
  • Badiou, Alain. (2012). Felsefe ve Politika Arasındaki Gizemli İlişki, çev. Murat Erşen, İstanbul: Monokl.
  • Badiou, Alain. (2015c). Gerçek Mutluluğun Metafiziği, çev. Murat Erşen, İstanbul: Monokl Yayınevi.
  • Badiou, Alain. (2010). İdeası Komünizm Olan Şeyin Gerçeği, çev. Savaş Kılıç, Okan Doğan, Haluk Barışcan, Komünizm Fikri içinde, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Badiou, Alain. (2014). Platon’un Devleti, çev. Savaş Kılıç, Nihan Özyıldırım, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Badiou, Alain. (2006). Plato Our Dear Plato, çev. Alberto Toscano, Angelaki 11:3.
  • Badiou, Alain. (2006). Polemics, çev. Steve Corcoran, London: Verso.
  • Badiou, Alain. (2016). Sonsuz Düşünce, çev. Tuncay Birkan- Işık Ergüden, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Badiou, Alain. (2009). Who Is Nietzsche, Erişim Tarihi: 17 Haziran 2016, http://plijournal.com/papers/alain-badiou-who-is-nietzsche/.
  • Badiou, Alain. (2013). Yeni Siyaset İçin Felsefe, çev. Barış Özkul- Erkal Ünal, İstanbul: Encore.
  • Badiou, Alain - Zizek Slavoj. (2005). Philosophy in The Present, Cambridge: Polity Press.