KKTC’deki Psikolojik Danışmanların Teknoloji Bağımlılığına İlişkin Görüşleri

 İnternete erişebilmenin çok kolay bir hale geldiği bu son yıllarda bireylerin hayatındaki zamanlarını önemli ölçüde internette harcadıkları görülmektedir. İnternet kullanımı bilgiye erişebilmek açısından bireylere kolaylık sağlarken internette geçirilen sürenin artmasıyla da internetin aşırı kullanımı ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkarmıştır. İnternet kullanımı bireylerin günlük yaşantısının en önemli alışkanlığı haline gelmiştir.Bu araştırmada ortaöğretim kurumlarında görev yapan psikolojik danışmanların görev yaptıkları okullardaki öğrencilerin teknoloji bağımlılığı risklerine ilişkin görüşlerini almak amaçlanmıştır. Araştırmada ortaöğretim kurumlarında görev yapan psikolojik danışmanların görüşleri derinlemesine bir şekilde nitel yöntemlerle incelenmiştir. Çalışma grubu olarak KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Genel Ortaöğretim Dairesine bağlı okullarda görev yapan ve gönüllü olarak bu çalışmaya katılım göstermek isteyen 11 psikolojik danışmanla görüşme yapılıp veriler toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde görüşmelerden elde edilen veriler sentezlenerek betimlenmiş daha sonra özetlenip yorumlanmıştır. Sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Kaynaklar
  • Akınoğlu, O. (2002). Eğitim ve sosyalleşme açısından internet kullanımı (İstanbul örneği).
  • Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya.Al, H. (2007). Bilimsel araştırma yöntemleri akademik yazım kuralları. Adapazarı: Sakarya Kitabevi.Balkan, E. (2010). Üniversite ve ortaöğretim öğrencilerinin bilgisayar-internet bağımlılığı ve aile fonksiyonları arasındaki ilişki. International Conference on New Horizons in Education, 23-25 Haziran 2010, Mağusa.
  • Balkan, E. ve Adalıer, A. (2011). Th e relationship between social cohesion and computerinternet usage. The Turkish Journal of Educational Technology, 10(3), 304- 310.Balta, Ö. Ç. ve Horzum, M. B. (2008). The factors that affect internet addiction of students in a web based learning environment. Journal of Faculty of Educational Science, 41(1), 187-205.Müezzin, E. (2015). An investigation of high school students’ online game addiction with respect to gender. The Turkish Journal of Educational Technology, Özel Sayı 1, 55-60.Müezzin, E. ve Serin, N. B. (2012). Th e relationship between personal cohesion level with computer and ınternet usage among university students. International Journal of Global Education, 1 (4), 26-33.Özdemir, M. (2011). Nitel veri analizi: Sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 323-343.Öztürk, Ö., Odabaşıoğlu, G., Eraslan, D., Genç, Y. ve Kalyoncu, Ö. A. (2007). İnternet bağımlılığı: Kliniği ve tedavisi. Journal of Dependence, 8(1), 36-41.Peltoniemi, T. (2002). Net addiction in Finland. First Prevent Conference of Telematics in Addiction Prevention, Atina, Yunanistan.Türkiye İstatistik Kurumu (2017). İnternet kullanan bireylerin interneti kişisel kullanma amaçları raporu. Ankara.